Ledobták „Minden Bombák Anyját” - Az amerikai csapatok egy közel tízezer kilogrammos bombát dobtak le Afganisztánra magyar idő szerint csütörtök éjjel. A szerkezettel egy kiterjedt barlang- és alagútrendszert céloztak meg, amelyet feltételezések szerint az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet használt. Afgán illetékesek szerint a támadásban 36 IS-tag vesztette életét.

 
A hivatalos nevén GBU–43/B elnevezésű bomba

A hivatalos nevén GBU–43/B elnevezésű bombát már közel másfél évtizede, az iraki háború idején kifejlesztették és tesztelték az amerikaiak, ám most először használták a csatatéren.

Az atombomba után ez a legnagyobb bomba – igaz, hatóereje annak töredéke. Afgán illetékesek  szerint a kabuli kormány tudott az amerikai csapás tervéről, a támadás pedig egy 13 nappal korábban, az IS afganisztáni állásai elleni indított offenzíva része volt.
(Az elsősorban Szíriában és Irakban aktív terrorszervezet 2015-ben jelentette be, hogy Afganisztánban is létrehoz egy egységet.) A kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban ledobott, kilenc méter hosszú bomba nem kifinomult szerkezet, csak nagy.

A Wired magazinnak nyilatkozó szakértő, Peter Singer szerint tíz kisebb bombával ugyanezt a hatást lehetett volna elérni, csak épp arról nem írna a média. Ez a bomba viszont feltűnést keltett, így a figyelemnek köszönhetően jelzés mind az Iszlám Államnak, Észak-Koreának és Iránnak is.

A sajtójelentésekből és nyilatkozatokból kiderül: minden bizonnyal nem Donald Trump amerikai elnök adta ki a közvetlen parancsot a bomba ledobására, hanem az egyik parancsnok. Az utóbbi hónapokban heves vita lángolt fel az Amerikai Egyesült Államokban amiatt, hogy a Trump-kormány számos fontos döntési jogkört átruházott a katonai vezetésre. A harctéri parancsnokok maguk dönthetnek olyan csapásokról, amelyeket korábban a Fehér Háznak is jóvá kellett hagynia. Megfigyelők szerint ez vezetett ahhoz, hogy erősödtek az amerikai katonai akciók a Közel-Keleten, és ezek a kevésbé alapos döntéshozatal miatt több civil áldozatot követelnek, mint korábban. Az áldozatok számát követő, Airwars nevű szervezet szerint a március volt az eddigi legvéresebb hónap a szíriai konfliktusban, 3471 civil áldozattal. Egy hónappal korábban ez a szám 1782 volt.

Az amerikai hadsereg pedig csupán órákkal az afganisztáni támadás előtt ismerte el: április 11-én hibásan azonosított Szíriában egy célpontot, így tévedésből 18 olyan szíriai lázadót ölt meg, akik saját szövetségesei voltak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!