Két magán-titkosszolgálati vezető azon vitatkozik, hogy a befolyásos bankvezért levelekkel bombázó, zaklató férfinak gyengéd figyelmeztetésként lófejet vagy lómájat küldjenek-e – ismét az UD Vagyonvédelmi Zrt. ügyeivel összefüggő hanganyagokat tettek fel ismeretlenek a YouTube videomegosztó portálra Hungarian Democrat felhasználó néven.

Az UD Zrt. hosszan elhúzódó ügye akkor kezdődött, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentést tett e cég vezetői ellen államtitoksértés és más bűncselekmények gyanúja miatt; a feljelentést titkos adatgyűjtés előzte meg, a megfelelő engedélyek birtokában lehallgatták az UD egyes vezetőit, illetve beszélgetőpartnereiket. A lehallgatottak között szerepelnek Tóth János és Horváth József, az UD Zrt. akkori vezetői (utóbbi ma a katonai elhárítószerv második embere). Beszélgetőpartnerek, illetve említésre kerül a többi között Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója és felesége, Jakab Géza, a bank belső biztonsági főnöke, Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, Tombor András, Orbán Viktor egykori tanácsadója. A videomegosztóra feltett beszélgetések „másodközlések”, a sajtójelentések szerint ezek a 2008. őszi feljelentés mellékletei voltak, így egyes részeik már akkor nyilvánosságra kerültek. Nyilvánosságra került most egy beszélgetés is, amelyen az UD-vezető Tóth János egy állítólagos szocialista képviselői összejövetelről referál, ahol – szerinte – téma volt az ÖMV osztrák olajmonopóliumnak, a MOL konkurensének, tervezett magyarországi szerepvállalása is. Kevés olyan érzékeny téma van, mint az ország energiabiztonsága, úgyhogy nem tudunk arra felelni, vajon nem bűncselekmény-e az ilyen és hasonló adatok utáni maszek kutakodás. Erre leginkább az ügyészség válaszolhatna.

A YouTube-on e héten hozzáférhetővé vált lehallgatási anyagokat az ügyben folytatott vizsgálat lezárásával meg kellett volna semmisíteni a nyomozóhatóságnak. Az Index hírportál szerint viszont a YouTube-ra feltett anyagok „rendőrségi vagy ügyészségi forrásokon keresztül” kerülhettek illetéktelen kezekbe. A felvételek azóta lekerültek a videomegosztó oldalról, Csányi Sándor pedig jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!