A Magyar Távirati Irodán belül létrejövő hírcentrum fogja előállítani a közszolgálati híreket, ez gyártja majd a Duna Tv és az MTV Híradóját, illetve a Magyar Rádió Krónikáját – mondta az MTI vezérigazgatója a tihanyi médiakonferencián. Belénessy Csaba szerint a központi hírportál két éven belül vezető közszolgálati médiummá válhat, sőt az Origóval és az Indexszel is versenyre kelhet.

A médiatörvényt jegyző fideszes Rogán Antal viszont úgy vélte: a tartalomszabályozásban szigorra van szükség, a közmédiának pedig nem feladata, hogy versenyezzen a kereskedelmi médiával.

Az MTI leköszönt elnöke, Vincze Mátyás szerint a centralizált modellre nincs nemzetközi példa, sok alapvető kérdés tisztázatlan. Cél, hogy a nézők ne kapcsoljanak el, viszont ha nincs hírverseny, unalmas lehet a műsor, ráadásul az ambiciózus tervekre csupán 2,7 milliárd forint van – mondta Vincze. A köztévénél és közrádiónál várhatóak elbocsátások, bár hely van elég a Naphegy téri MTI-központban.

A televíziózás és rádiózás tartalmára vonatkozó speciális szabályokat nem indokolt kiterjeszteni a nyomtatott sajtóra és az internetre – mondta lapunknak a CEU médiakutató központjának szólásszabadságjog kutatója. Molnár Péter a tartalomszabályozás kifejezést orwellinek tartja, mivel ellentétes a szólásszabadság eszméjével, ami minden alkotmányos demokrácia alapja, és a magyar történelem feltétlenül követendő hagyománya is. Egy alkotmánybírósági határozat szerint a szabályozásnak ki kell zárnia azt, hogy a közszolgálati médiára az állam bármely része, vagy bármely társadalmi csoport meghatározó befolyást gyakorolhasson, és ez az elv vonatkozik a rádiózás és a televíziózás egészének a felügyeletére is. Az Alkotmánybíróságnak (Ab) tehát sürgősen foglalkoznia kell az új szabályozással, ami nyilvánvalóan sérti a meghatározó befolyás tilalmának az elvét, mivel a korábbi, szintén elhibázott, túlméretezett, a parlamenti pártok közvetlen, de legalább kiegyensúlyozott befolyását biztosító felügyeleti rendszert a kormány, illetve a kormánytöbbség kizárólagos befolyásával váltotta fel – mondta Molnár Péter.

Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozta: a közmédiára olyan szabályok és alkotmánybírósági értelmezések vonatkoznak, amelyek szerint a közszolgálatban senki sem szerezhet befolyást és mivel a sajtó a szabad, nyilvános ellenőrzés egyik eleme, ezért azt szabaddá kell tenni. Márpedig ez a törvény nem felel meg ezen kritériumoknak – mondta Eötvös Pál, aki a MÚOSZ észrevételeit az Ab-hoz is eljuttatta.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!