Megmozdulnak a nagyhatalmak - Menekültek százezrei kelhetnek útra Irakból, ha a Moszul felszabadítására készülő török és amerikai csapatok kudarcot vallanak. A borús jóslat Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivőjétől, Ibrahim Kalintól származik.

Az offenzívát még októberben megindíthatják, hogy az észak-iraki nagyvárosból kiűzzék az Iszlám Állam katonáit. Az akció kapcsán azonban rengeteg az ellentmondás. A török kormányt például zavarja, hogy az általuk terroristának tartott Kurd Munkapárt (PKK) is csatlakozna a felszabadító hadművelethez. Emellett Ankara és Bagdad között is egyre feszültebb a viszony, mivel a zömében síita iraki kormányt zavarja, hogy a törökök két éve szunnita milíciákat képeznek ki a területükön.

Közben Boris Johnson brit külügyminiszter szombatra Londonba hívta kollégáit, hogy a szíriai és iraki helyzetről tárgyaljanak. John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője mellett a német és francia külügyminiszterek is részt vesznek majd a tanácskozáson.

Johnson szándékai szerint a konferencián a hatékonyabb fellépésről, illetve az orosz beavatkozás ellensúlyozásáról egyezhetnek meg, amelyet a brit külügyminiszter aggasztónak tart.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!