Mi várható a jövő héten? - Traffipaxajánlatokat vár a rendőrség - Rendőri jelenlét - Búcsú a vezetőktől - Virágzik a cseresznye - Tüntethetnek a közműcégek dolgozói.

Traffipaxajánlatokat vár a rendőrség
Jövő hét csütörtökön és pénteken Európa-szerte a gyorshajtókat veszik célba a rendőrök a Speed Marathon nevű kezdeményezéssel. Magyarországon is 24 órán keresztül működik majd a sebességmérő akció országszerte, amibe ráadásul az állampolgárok is besegíthetnek. E-mailben a főkapitányságokra lehet küldeni a helyszínjavaslatokat, hogy hová telepítsenek maximum négy órára traffipaxokat. A rendőrség ígérete szerint nyilvánosságra hozzák majd a sebességmérés helyszíneit.

Rendőri jelenlét
Hétfőtől több mint 53 ezer nyugdíjast keres fel a zalai rendőrség, hogy figyelmeztessék őket bizonyos veszélyekre. Például a besurranó tolvajokra, illetve a csalókra, akik gyakran az idős emberek jóhiszeműsége miatt tudnak a kapun, illetve a házon belülre kerülni. Felhívják a figyelmet arra, hogy ne engedjenek be idegeneket a lakásba és baj esetén a hivatásosokhoz forduljanak.

Búcsú a vezetőktől
Jövő héten már vezető nélküli metrókocsikkal utazhatunk a 4-es vonalon, ugyanis elérkezett a tesztek harmadik fázisa. Ne ijedjen meg senki, az automata vezérelt szerelvényeken lesz egy hivatásos járműkísérő, aki ugyan nem vezető, de baj esetén be tud avatkozni. Ha a teszt sikeres lesz, év végén létrejöhet a végleges használatbavételi engedély, s utána megszabadítják a kocsikat a vezetőfülkéktől.

Virágzik a cseresznye
A japáncseresznyefa virágzását ünnepelhetik az érdeklődők a jövő hétvégén a fővárosi Füvészkertben. Az ELTE Füvészkertjében a japán szokásoknak megfelelően takarókon üldögélve gyönyörködhetnek a különleges természeti jelenségben. Aki netán betelt a látvánnyal, origamizással, japán harcművészeti bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal és színházi előadásokkal is elütheti az időt. A cseresznyefa virága (szakura) csak néhány napig él, a hagyományok szerint a tisztaságot és az egyszerűséget szimbolizálja, illetve a tavasz visszavonhatatlan beköszöntét.

Tüntethetnek a közműcégek dolgozói
Demonstrációsorozatba kezdhetnek jövő héttől a fővárosi közművállalatok szakszervezetei, amennyiben április 13-ig nem sikerül megegyezniük a béremelésben a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattal. Az akcióhoz a Főkert Zrt., a Fővárosi Kéményseprőipari Kft., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a BKV egyes szakszervezetei és a – már nem fővárosi tulajdonú – Főgáznál működő érdekvédelem csatlakozott. A fővárosi közműcégek mintegy 20 ezer embert foglalkoztatnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!