Bár a magyar nettó átlagfizetéshez képest (150 ezer forint) a mekis Big Mac hamburger nem olcsó (860 forint), az Economist legújabb Big Mac-indexe szerint hazánk még mindig a kevésbé drága országok közé tartozik. A legfrissebb felmérésből kiderül, hogy a dupla húsos, emeletes szendvics az ukránoknál a legolcsóbb, még az Indiában kaphatónál is kedvezőbb az ára, viszont a norvégoknál a legdrágább a világon, Magyarország pedig a középmezőnyben helyezkedik el. A dollárhoz képest a forint 21 százalékkal volt alulértékelt idén januárban.

 
Big Mac

A hazai Big Mac 3,77 dollár volt júliusban, ezzel megelőztük Chilét, és csak egy kicsit maradtunk le Szingapúrtól. A legdrágább ország dollárban számítva Norvégia, ahol a burger 7,76 dollárnak felel meg. A második Svájc, a harmadik pedig Venezuela. A lista végén található, azaz a legalulértékeltebb valutával rendelkező Ukrajnában átszámítva 1,63 dollárba kerül a szendvics, míg az USA-ban 4,80 dollárt kóstál.

Az Economist 1986 óta alkalmazza a Big Macet mérőeszközként. A hamburger dollárra átszámolt helyi átlagárát veszik alapul, mert az előírások alapján szinte minden országban megegyeznek a szendvics összetevői, így megtudhatjuk, hogy miként alakul országos összehasonlításban a világ azon részének vásárlóereje, ahol kapható ez a burgertípus. Márpedig a legtöbb országban kapható.

Tavalyhoz képest azért volt némi változás: Magyarországon 830 forint volt a Big Mac (3,82 dollár), ezzel akkor is a középmezőnyben voltunk, a lista végén egy éve még India, az elején pedig Svájc állt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!