Senki nem tudja, hány rezidens mondhat fel az ország kórházaiban

- A segédorvosokat a hálapénzre hajtó szakorvosok szorítják ki a műtőből

- A rezidensek esetleges felállása tovább súlyosbítja az orvoshiányt

 
Illusztráció - Németh András Péter

„Rendszerszintű probléma, hogy az orvosok megélhetésének a hálapénz fontos része. Ennek az a következménye, hogy ha egy szakorvos nem műt, nem lát el beteget, akkor nem tud megélni. Jelenleg egy szakorvos nettó órabére nagyjából 1500 forint. Amit sokan nem látnak, hogy ebben a rendszerben előfordulhat, a rezidensek nem jutnak megfelelő számú műtéthez” – így reagált lapunknak a fővárosi Szent János Kórházban felmondó rezidensek ügyére Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) elnöke.

Az, hogy ez hány kórházban van így (értsd: hány helyen szorítják ki a rezidenseket), nem tudni, nincs pontos adat, de a probléma mindenhol jelen van. Dénes szerint leginkább az adott főorvostól vagy vezetőtől függ, hogy engedi-e a rezidenseket műteni vagy sem.

Előfordulhat, hogy a rezidensek számos helyen a sarkukra állnak és felmondanak, ám Dénes Tamás azt reméli, a vezetők tanulnak a „Jánosban” történtekből és változtatnak az eddigi gyakorlaton, s nem folytatódnak a felmondások.

Emlékeztetőül: az utóbbi három hónapban öt rezidens mondott fel a János kórház felnőttsebészeti osztályán, ugyanis nem operálhattak eleget, mert a hálapénz miatt a főorvosok végzik a műtétek többségét – állította a Magyar Nemzet egy ott dolgozóra hivatkozva. Így viszont a „maradóknak” még többet kell ügyelniük.

A megnövekedett terhelést már nem bírják, ezt már januárban jelezték a vezetőségnek, de azóta sem történt változás. Most két hetet adtak a helyzet orvosolására.

„Nagy valószínűséggel az adott fővárosi intézmény más osztályairól próbálnak majd bekényszeríteni orvosokat az általános sebészeti ügyeletbe. Az azonban kérdéses, hogy a kollégák hajlandóak-e erre vagy sem” – tette hozzá a ReSzaSz elnöke.

A ReSzaSz a Szinapszis Kft.-vel közösen végzett kutatása szerint az orvosok 61 százaléka elvben elutasítja a paraszolvenciát, de a jelenlegi rendszerben mégis szükségesnek tartja és elfogadja. Ezzel szemben a rezidensek nagyon magas arányban, 56 százalékban valóban visszautasítják a hálapénzt. Nem meglepő: a betegek azért fizetnek pluszpénzt az orvosoknak, hogy jobb vagy legalábbis megfelelő ellátást kapjanak, s félnek, hogy „boríték” híján rosszabb kezelésben részesülnek.

Címkék: egészségügy

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!