Ellenálltak a kritikának is. - Kedélyes nyugdíjas-találkozónak indult, végül agresszív események tarkították a tegnapi ellenállás napjának nevezett, a Demokratikus Koalíció által szervezett rendezvényt a fővárosi Batthyány-örökmécsesnél.

 
Gyurcsány Ferenc az ellenállás napja címmel meghirdetett demonstráción

Várható volt, hogy a miskolci volt rendőrkapitány polgármesteri jelölése miatt a szokottnál is szenvedélyesebb szólamok következnek, de olyan még nem történt DK-s rendezvényen, ami miatt Gyurcsány Ferencnek is oka és módja volt elnézést kérni.

Miközben mindenki Gyurcsányra várt, némi esztrádműsor után meghallgatta Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének videoüzenetét is, amelynek lényege az volt, nem fogja megengedni, hogy bárki is csorbítsa a magyarok szabadsághoz, demokráciához, jogállamisághoz és a média szabadságához való jogát. Mire végzett, megteltek az örökmécses körüli árnyékos helyek.

Eörsi Mátyás beszédére pedig néhány ezresre duzzadt a tömeg. A volt SZDSZ-politikus, aki nemrég az ATV-ben mondta, „statisztikailag létezik romabűnözés”, kijelentette, Orbán „bealélt Putyin karjaiba”, majd azt mondta, mindenki egy ember, Orbán megalázottja.

A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Kerék-Bárczy Szabolcs szerint a DK-ban olyan konzervatívoknak is helye van, mint amilyen ő. Leszögezte, gyakoriak lesznek az ilyen találkozók, mert vissza kell foglalni az országot azoktól, akik kisajátították.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke „örömmel fogadta el a DK meghívását”, s azt mondta, a felszíni felújítások alatt rohad a mély, rohad az ország.

Ekkor jöttek az izgalmak: a tömegben kiabálás és verekedés történt. Gulyás Márton, a Krétakör vezetője és két társa táblákat tartottak fel: „Cigányozás helyett baloldali megoldásokat”, utalva Pásztor Albert miskolci rendőrfőkapitány évekkel ezelőtti cigányozós kijelentéseire, amit akkor Gyurcsány elítélt, ma már támogatják Pásztort az MSZP-vel együtt miskolci polgármesterjelöltként, és a felirat nyilván Eörsi Mátyás fent idézett mondatára is válaszolt. Ám a táblák szövegét az eddig inkább kormánypárti tüntetéseken tiltakozó Gyulyás mellette álló DK-sok hangos szóval nehezményezték, sőt többször meg is ütötték az aktivistát, akit a rendezők kísértek ki a tömegből. Arrébb szópárbaj formájában folytatódott a nézetkülönbség Gulyás és néhány DK-szimpatizáns között, akik közül egy férfi égő cigarettát dobott Gulyás hátizsákjába. A Krétakör ügyvezetője nem tett feljelentést, de lapunknak elmondta, mindenféle diszkrimináció és kirekesztés ellen fel fog lépni, akármelyik párt tagja ragadtatja ilyenre magát. Majd az egyik DK-s szervező segítségével a színfalak mögött létrejött egy röpke találkozó Eörsi Mátyás és Gulyás Márton között, amely során Eörsi belátta, helytelen és félreérthető volt az Egyenes beszédben tett kijelentése.

Gyurcsány Ferenc pedig a rendezvény után Facebookoldalán azt írta, „Gulyás Mártonnak igaza van, baloldali megoldásra van szükség, és ha ezért bántódása esik, akkor vele vagyok szolidáris és a DK is. Végtelenül sajnálom, ha inzultus érte, azokat pedig, akik bántották, elítélem, és jó, ha tudják, mi nem ilyenek vagyunk. És mintha nem is jó helyen keresnék a helyüket.” Gyurcsány a téren mondott beszédében leszögezte, itt az ideje az ellenállásnak, elég volt a maffiakormány korrupciójából, a kirekesztésből, a növekvő szegénységből. Azt mondta, ma kezdődik az ellenállás, s olyan országon kell együtt dolgozni, amilyet álmodtunk magunknak. A cigány–magyar együttélésre utalva arról beszélt: keresi, hogyan lehet mondani az igazat, és közben nem bántani meg senkit, de ez nem mindig sikerül. Hozzátette: a botlást elfogadja, a bűnt nem. Kijelentette: azt akarja, hogy „szabad országban szabadon lehessen gondolkodni, beszélni, és legyen meg még akár a tévedés kockázata is”, ha az jóhiszeműségből származik.

Mikor a résztvevők átvonultak a sasos-turulos emlékműhöz, ahol Vadai Ágnes, a DK alelnöke mondott beszédet, Setét Jenő roma aktivista, aki szintén ellendemonstrálni ment a DK-s rendezvényre, a tömegben dohogott: „Bezzeg a választásokkor kellünk…”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!