Januártól ugyan négy százalékkal is emelkedhetnek a nyugdíjak, ám az emelés hatására is csak a tíz évvel ezelőtti színvonalat fogja elérni a nyugdíjak reálértéke. A kormány múlt héten nyilvánosságra hozott költségvetési tervezetében ugyanis 3,5 százalékos inflációval, a jegybank pedig 3,6 százalékos pénzromlással számol: a nyugdíjemelés tehát éppen csak a reálérték megőrzésére elég.

 A hatályos törvények szerint, ha a gazdasági növekedés nem haladja meg a három százalékot, akkor csak az inflációval lehet emelni a nyugdíjakat. A kormány 2011-ben meglehetősen optimista volt, hiszen 3 százalékos gazdasági növekedéssel számolt. Az MNB azonban legfeljebb 2,4 százalékos növekedést vár. A mostani gazdasági események azonban ezeket a várakozásokat is tovább hűtik.

Az infláció feletti emelés azért sem esélyes, mert az utóbbi időben a kormány előszeretettel hangsúlyozta, a nyugdíjak reálértékén kívül nem hajlandó mást garantálni.

 

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek 22 ezer 129 nő részére állapítottak meg nyugellátást 40 év jogosultsági idő alapján, a nyugellátás átlagos összege 93 ezer 724 forint. Mindez az első félévben 7,6 milliárd forintba került, az éves várható kiadás viszont elérheti a 24 milliárd forintot is – derül ki a Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter egy szocialista képviselő, Szűcs Erika írásbeli kérdésére adott válaszából.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!