Egész évre kínál sok hasznos tudnivalót és izgalmas olvasmányokat a Szabad Föld 2016-os Kalendáriuma. A vidék családi hetilapjának évkönyvében igyekeztünk olyan embereket bemutatni, akik tevékenységükkel idehaza és külföldön egyaránt rangot, megbecsülést szereztek.

 
Szabad Föld Kalendárium, 2016.

Közéjük tartozik a Kossuth-díjas fotóművész és néprajzkutató, Kunkovács László, aki Gyomaendrődről indult, s bár ma is a Magyar Alföldet érzi a világ közepének, tágabb otthona – ahogy a lexikon írja róla – Eurázsia.

Amire föltette az életét: az élő népi kultúra megörökítése fényképeken. Ez – vagyis tudományos kifejezéssel a vizuális antropológia – nálunk még nem szakma, megélni belőle nem lehet. Kunkovács vállalta a rengeteg nélkülözést, így jutott el „egyszemélyes intézményként” a világ húsz népéhez. Járt a Balkán országaiban, Kínában, Tibetben, Mongóliában, Kazakisztánban, Jakutföldön, lenyűgözte Belső-Ázsia, Dél-Szibéria, az Altaj hegyvidéke, a tajga. Itthon eddig közel 150 helyszínen, külföldön 17 ország 37 városában, köztük Helsinkiben, Ankarában, Ulánbátorban, Almatiban volt önálló kiállítása. Az utóbbi 15 évben sorra jelentek meg kötetei: 2000-ben, 2001-ben, majd 2014-ben az Ősépítmények, ugyancsak 2001-ben a Kece, milling, marázsa – Hagyományos halászat természetes vizeinken, 2002-ben a Kőemberek, 2006-ban a Táltoserő, 2013-ban a Pásztoremberek és a Képet adok. A 73 éves és ma már sajnos vakon élő művésznek most készül a könyve a belsőázsiai és szibériai sziklarajzokról, melyeket rajta kívül európai ember alig látott. Megkérdeztük, hogyan boldogult útjain egyedül.

– Ezzel soha nem volt baj – válaszolt –, mindenütt szeretettel fogadtak. Talán megérezték bennem az irántuk való szeretetet. A hagyományaikat, a szokásaikat mindig tiszteletben tartottam, velük laktam, és szinte észrevétlenül végezhettem a munkámat. Ahol többször jártam – mint például Mongóliában –, eleinte úgy éreztem, illik vinni ilyenolyan ajándékokat. Aztán láttam, kell is nekik, nem is, és rájöttem, hogy nincs szükségük a mi európai kacatjainkra. Kell a mongol pusztán és másutt is a természetben élő embernek egy jó vadászkés, egy kukker, hogy meglássa az elkóborolt állatot, meg egy príma fenőkő. Negyediket már nem tudnék mondani. Bennünket meg – no nem engem – fölösleges tárgyak tömege vesz körül, ezért élünk, halunk... Kunkovács Lászlóról és még sok érdekes emberről olvashat, aki megvásárolja a 2016- os Szabad Föld kalendáriumot. Kedves Olvasónk, keresse a vidék hetilapjának kalendáriumát!

Címkék: Szabad Föld

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!