Egész évre kínál sok hasznos tudnivalót és izgalmas olvasmányokat a Szabad Föld 2017-es Kalendáriuma. A vidék családi hetilapjának évkönyvében igyekeztünk olyan embereket bemutatni, akiket tevékenységükért sokan becsülnek.

 
Szabad Föld Kalendárium 2017.

Közéjük tartozik a 86 éves Rithnovszky János, akiről Soha fel nem adni címmel írtunk. Budapesten él, s ’56-os tetteiért vitézi és lovagi címet kapott. A vak ember a Táncsics-kör alapítójaként részt vett a forradalomban, emiatt megfosztották kedvezményeitől, kizárták a Vakok és Gyengénlátók Szövetségéből is. Ő azonban nem tagadta meg önmagát, s nem kért bocsánatot, hanem olyan dolgot vitt véghez, ami megkönnyíti sok társa életét.

Huszonegy éves volt, mikor katonaként „robbanásos baleset” érte, négyszer hozták vissza a klinikai halálból. Megvakult, bal karját amputálni kellett, a robbanás súlyos halláskárosodást okozott, egyensúlyérzéke is megromlott. Hónapok teltek el, mire elhagyhatta a kórházat.

– Még a baleset előtt láttam egy NDK-s filmet, amelyben vakokat segítő kutyákat mutattak be – meséli. – Ez később újra eszembe jutott, tájékozódni kezdtem, hogyan tudná a kutya az én és a többi magyar vak életét is segíteni.

Volt, amit átemelt a német módszerből, de olyan is, amiben saját rendszert alakított ki. Talán a legfontosabb különbség a két iskola között:

– Az én kutyáimmal ellentétben a német ebeket csak ritkán látni farokcsóválva...

Számára a kutyák soha nem háziállatok voltak, hanem „élettársak”, a szó legnemesebb értelmében. Szerette őket, gondoskodott róluk, ők pedig vigyáztak rá.

– Vakvezetőkutya-iskola hiányában megkértem a feleségemet, hogy mutassa meg, melyek azok az utcarészek a lakásunk környékén, ahol valamilyen akadály van. Sitt vagy bármi egyéb, ami veszélyeztetheti a vakot. Minden reggel négykor keltünk, és elmentünk a kutyával ezekre a helyekre. Megtanítottam neki, hogyan jelezze és kerülje ki az akadályt, hogyan vezessen el mellette balesetmentesen, hogyan tanulja meg, mennyire nőtt meg a mérete azzal, hogy engem is vezet – emlékezik.

Így jutott el odáig, hogy megalapította Magyarország első vakvezetőkutya-iskoláját, amelynek az akadálypályája az ő nevét viseli. Vizsgarendszert dolgozott ki. Új módszert vezetett be: a kutyához választják az embert – és nem fordítva –, időt szánva arra, hogy két hasonló személyiségű élőlény kerüljön össze...


Rithnovszky Jánosról és még sok érdekes emberről olvashat, aki megvásárolja a 2017-es Szabad Föld Kalendáriumot. Kedves Olvasónk, keresse a vidék hetilapjának Kalendáriumát!

Címkék: Szabad Föld

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!