Az Elios-ügy kellemetlen időpontban kapcsolt villanyt a tilosban mesterkedőkre. A Fidesznek nem jött jókor a bűnszövetkezeti működést említő OLAF-jelentés, és mint a Népszava beszámolt róla, Kalocsán is bunda volt Tiborczék lámpapályázata. A minap megérkeztek a végekre a válaszok a pártközpontból arról, mit ismételgethetnek a megkérdezett fideszesek.

 
A Momentum Elios-tüntetése a fővárosban – Mérsékelt tiltakozás a lopás ellen - Fotó: Tóth Gergely, Népszava

Gulyás Gergely frakcióvezető utasítja a kormánypárt politikusait, miként kell kommunikálniuk az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) jelentése ügyében – számolt be a Magyar Nemzet. A lap birtokába került levélben az áll, az ellenzéki sajtó különösen az egyéni választókerületekben indulókat kérdezheti, ezért arra utasítanak, hogy a megjelölt válaszokat adják. Eszerint az Elios-jelentés egy „brüsszeli kampányjelentés”, amivel az EU beavatkozik a választási kampányba. Az ügyet már vizsgálták, most csak megismétlik a vádaskodásokat. Harmadsorban Orbán Viktort próbálják támadni vele, pedig az érintett időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt a tulajdonos – áll a sorvezetőben.

A Népszava közben arról írt, hogy Kalocsán is bunda volt Tiborczék lámpapályázata. A kalocsai önkormányzatnak küldött – a lap birtokába került – OLAF-jelentés szerint a Bács-Kiskun megyei város vezetése is ugyanazt a trükköt dobta be, amit Szolnokról már ismerünk: az utolsó pillanatban megváltoztatták a pályázati kiírás feltételeit. Azaz lehetővé tették, hogy az eredetileg 50 ezer órás élettartamúként szereplő LED-es fényforrások esetében 100 ezer órás élettartammal számoljanak, ezzel megteremtve annak a lehetőségét, hogy a korábban a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios drágább ajánlattal is nyerni tudjon. Ha ugyanis papíron hosszabb az élettartam, akkor magasabb vállalási árral számolva is kijön az elvárt megtérülés.

A pályázatokat itt is három „független piaci szereplő” árajánlataihoz viszonyították, ám mindhárom cég ajánlatát ugyanaz a személy készítette ugyanazzal a módszerrel, 5-7 százalékkal az Elios vállalási árai fölé célozva. A Harangozó Tamás MSZP-s képviselő által megszerzett dokumentum a szervezett csalás gyanúját erősíti.

A napokban két világlap, az amerikai New York Times és a brit Guardian is címlapon foglalkozott a témával. Mint írják: miközben Orbán Viktor évek óta Brüsszel ellen hangolja a választóit, aközben családtagjai és oligarchái uniós pályázatokon gazdagodnak. Becslések szerint Orbán volt vagy jelenlegi oligarchái – Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Simicska Lajos – 2010 és 2016 között az uniós támogatások 5 százalékát, azaz 2,5 milliárd eurót szereztek meg, míg a Guardian arra emlékeztet, hogy a felcsúti polgármester cégei bevételeinek négyötöde Brüsszelből érkezik. „Orbán szövetségesei pénztárgépnek használják az EU-t” – áll a Guardian címlapján.

A Guardian újságírója, Daniel Nolan megjelent a csütörtöki kormányinfón is, ahol egy alkalmas pillanatban megragadta a mikrofont, és kérdezett volna. Kovács Zoltán kormányszóvivő megtagadta a lehetőséget, és élesen kioktatta az újságírót, mint mondta: az kérdezhet, akinek ő szót ad. Hosszan ismételgette, hogy most nem Nolan jön, végül megkérdezte a világlap tudósítójától, hogy kivezettesse-e a teremből. A kínos közjáték élét még Lázár János miniszter legendás humorával sem sikerült elvenni.

– „Az OLAF véleménye alapján önök már kiállítják a halálos ítéletet” – bírálta az újságírókat Lázár, következetesen véleménynek nevezve az OLAF jelentéseit. A miniszter szerint csak egy „lámpacseréről” van szó, ezt fújják fel azok, akik az OLAF-jelentésről beszélnek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!