Az osztrák foci valaha nagy volt. Ahogy a magyar is. Tizenhat éve kaptak egy nagy pofont. Ahogy mi is. Tervet készítettek. Akárcsak mi. De ők végig is csinálták. - M. Dénes Tamás, aki egyebek mellett a Klubrádió népszerű reggeli sportmagazinjának szerkesztője, és egy osztrák médiacégnél is dolgozik, megírta a friss Vasárnapi Hírekben az osztrák foci elmúlt éveinek történetét.

 
Akadémiánként három pálya – van miből és van hol

"Tizenhat évvel ezelőtt, 1999 márciusában Ausztria 9-0-ra kapott ki Spanyolországban. Nagyjából ugyanekkor történt, hogy a magyar válogatott fölényes, 5-0-s dia dalt aratott Liechtenstein fölött. Itthon természetesen mindenki elkönyvelte, hogy „na, talán megindult valami”. Pedig akkor már nagyjából egyforma lendülettel zuhantunk lefelé a sógorokkal. A 0-9 a riadó hangja volt Ausztriában. Valami véget ért és valami más kezdődött 1999-ben. Alexander Freismuth néhány hónappal később, 2000 januárjában született. Ő az osztrák 16 éven aluli válogatott védekező középpályása és egyik legnagyobb ígérete. Alexander már egy másik osztrák labdarúgást ismert meg, az ő útja már ki van kövezve a német Bundesligába. Otthonából, a Sankt Pölten-i akadémiáról nemrég igazolt a Werder Bremenhez egyik játékostársa, Florian Grillitsch. Abba a bajnokságba, amelybe a legtöbb osztrák labdarúgó szerződik, és amely, akárhogy nézzük, a regnáló világbajnok országának a bajnoksága."


M. Dénes Tamás cikke, "Az egyiknek sikerül...de nem véletlenül" címmel az október 17-én megjelent VH-ban olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!