Kocsist akarják az oroszok. - Az első alapvetés, hogy Pakson az történik, amit az oroszok akarnak, ám a szerződés legfontosabb részeit a magyar kormány 30 évre titkosította. Fontos kérdés, hogy ki vezényli a projektet – ráadásul vegyes nemzetiségű forrásaink szerint az oroszoknak vannak favoritjaik.

 
Az oroszok már a terepen vannak – a fővállalkozó megtekinti Paksot - Fotó: Kövi Gergő, MTI

 A belső szakmai és politikai ütközetekben gyakorlatilag az egész vezérkar elvérzett, nem véletlen, hogy a szakmai posztokra külföldi vezetőket kívánnak hozni. Ezzel vélik elejét venni a Lázár János és Simicska Lajos közötti birkózásnak. Ennek egyik epizódja lehet, hogy Bán Tamást nevezték ki a Paks II. beruházás vezérigazgatójának. Ám az oroszok fejében is van egy név: Kocsis István. Hogy milyen formában vezényelhetné a paksi projektet, arról szórnak a vélemények. Paks feje lehet? Az, hogy egy folyamatban lévő büntetőügy vádja szerint – bűntársaival – mintegy 15 milliárdos kárt okozott a Magyar Villamos Műveknek, a jelek szerint nem szúrja az oroszok szemét.
(Kocsis a paksi erőművet is tulajdonló MVM vezérigazgatója volt.)

Kormány: A Roszatom dolga

Hogy 15 milliárd forint feltételezett „elvillanása” orosz viszonylatban nem makula egy karrieren, mi sem bizonyítja jobban, hogy magyar és orosz energetikai források egybehangzóan állítják: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin 2014-es megállapodását Kocsis segített összehozni – mégpedig a magyar fél kérésére. (Ez egyébként azt is jelzi, hogy a magyar kormánynak sem derogál némi korrupciógyanú.) Kocsis pedig azért lehetett sikeres a közvetítésben, mert már korábban is részese volt a paksi projekt kimunkálásának, és az oroszok bizalmi emberüknek tekintik. Az persze jogos kérdés, hogy mi lesz a Kocsis ellen folyó perrel, de legtöbb informátorunk – különös tekintettel az orosz szándékra – felmentést vizionál.

Igaz, a paksiak nem azt nehezményezik, hogy nem tudják, hogy valójában ki az erőmű „erős embere”, sokkal inkább azt, hogy nem tudják, miképp hat az erőmű építése a mindennapokra. Talán ennek az információhiánynak tudható be, hogy miközben a Tolna megyei város „megkapta” a jövőjét a kormánytól, mégis forr az elégedetlenség, példának okáért az atomerőmű bővítéséről beszélő L. Simon Lászlót is alaposan kifütyülték.

A kormányzat ígérete szerint a beruházás 40 százalékát magyar cégek viszik, ennek mikéntje szintén a kontraktus titkosított részében szerepel. Ám a Vasárnapi Hírek úgy tudja, a belső kormányzati mondás az, hogy a „magyar arány teljesítése” az orosz fél (nevezetesen a Roszatom felelőssége).

Magyarán: a kormány mossa kezeit, és nem köteles helyzetbe hozni magyar vállalkozásokat.

Ez egyrészt azt jelenti, korántsem biztos, hogy a ma az erőműben dolgozó cégek képesek lesznek beszállni az építkezésbe és a későbbi üzemmenetbe, hiszen általában nincs forrásuk kapacitást növelni.

Másrészt csak most indulnak a képzések, miközben 2018-ban startol az építkezés, azaz nincs érdemi idő speciális tudással és gyakorlattal rendelkező szakmunkások kinevezésére sem.

Komoly közbiztonsági problémát vethet fel, ha nem lesznek olyan helyek, ahol az orosz munkavállalók kiereszthetik a gőzt. 
7000 ember dolgozik majd csúcsidőben az erőmű bővítésén, még senki nem tudja, hol helyezik el őket.
 

 

Gyakorlatilag Paks teljes vezérkarát külföldi szakemberekre cserélné a kormány. Az ok: az erőmű vezetői valamiképp involválódtak a Simicska–Orbán háborúban.

 

Nem dokumentálták túlzottan a paksi bővítés környezeti hatásait: például senki nem tudja, hogyan hat a Duna élővilágára, hogy az új reaktorok hűtése megemeli a folyó vizének hőmérsékletét. A szakmai válasz szerint ez remek lesz a melegebb vizet kedvelő halfajoknak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!