Theresa May és a konzervatívok kapták a legtöbb szavazatot csütörtökön az előre hozott parlamenti választásokon, mégis óriási vereség ez számukra. A brit miniszterelnök ugyanis arra számítva írta ki a választásokat, hogy földbe döngöli a baloldali Munkáspártot és politikailag megerősödve kezdheti meg a Brexit-tárgyalásokat. Ám pártja most a parlamenti többségét is elveszítette.

 
Theresa May - Fotó: Ben Stansall, AFP

„Az országnak most stabilitásra van szüksége” – mondta remegő hangon Theresa May brit miniszterelnök csütörtökön, amikor kiderült, hogy megnyerte saját választókörzetét. Ám mégsem mondhatott őszinte győzelmi beszédet, mert visszaütött rá saját politikai hazardírozása. Amikor két hónappal ezelőtt kiírta a választásokat, pártja arra számított, hogy megerősödve kerül ki a versenyből. Ám közben fordult a kocka és váratlanul megerősödött a Munkáspárt – annak ellenére, hogy a terrorcselekmények általában a kormányzó pártot erősítik. Márpedig a kampány alatt két súlyos támadás is történt Nagy-Britanniában.

Az eredmény alapján egyelőre May marad a miniszterelnök, és a BBC információi szerint nem is áll szándékában, hogy lemondjon.

Ám mivel egyik pártnak sincs meg a kormányzó többsége, így most mindkét nagy párt vezetője koalíciós tárgyalásokat indít majd a kisebb pártokkal. A királynő pedig annak ad kormányalakítási megbízást, aki bizonyítani tudja, hogy össze tud rakni egy kormányzóképes szövetséget.

A kormányzáshoz 326 képviselő kell: a konzervatívoknak 318, a munkáspártiaknak pedig 261 mandátumuk van a szavazás nyomán. A Skót Nemzeti Párt 35, a Liberális Demokraták 12, az északír Unionisták 10 mandátumot kaptak.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére közölte: Maynek le kell mondania, pártja pedig kisebbségi kormányt akar alakítani.

Ám egyelőre nem tudni, mi lesz a politikai játszma vége. Lehetséges, hogy a választási matematika miatt valóban Corbyn alakít kormányt, ám kérdéses, hogy ez mennyire lesz stabil. Az is lehet, hogy saját pártja távolítja el Mayt a miniszterelnöki székből, és új vezetéssel kezdenek koalíciós vagy kisebbségi kormányzásba. Egyes elemzések szerint az is lehetséges, hogy idén még egy választást tartanak az Egyesült Királyságban.

Lapzártánkkor May azt közölte: megállapodást kötött az Unionista párttal. Erre hivatkozva pénteken kora délután a Buckingham- palotába látogatott, hogy megkérje II. Erzsébetet, hogy ismét adjon neki felhatalmazást a kormányalakításra.

May saját érvelése szerint azért írta ki a választásokat, hogy megerősödve kezdhessen neki június 9-én a Brexit-tárgyalásoknak Brüsszellel, melynek során célja a „kemény” Brexit volt, azaz semmiképpen sem akarta, hogy hazája „fél lábbal” az unióban maradjon, így a közös piacból is ki akar lépni a márciusban ismertetett terve szerint. Most azonban a tárgyalások megkezdésének az időpontja is kérdéses. Guenther Oettinger, az Európai Bizottság német tagja a Reuters szerint úgy nyilatkozott: olyan tárgyalópartnerre van szüksége az EU-nak, aki „cselekvőképes”, mert ha egy gyenge féllel beszélnek, akkor a tárgyalásoknak „rossz vége” is lehet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!