Transzba estek. - Óriási vihart kavart a két vezető tisztségre megválasztott zsidó elöljáró. Ugyan a szavazás már napokkal ezelőtt megtörtént, a balhé nem csitul. Folyamatosan izzanak a telefonok, felháborodott hitközségi vezetők, közösségi tagok állnak értetlenül a történtek előtt. A Mazsihiszen belül is „áll a bál”.

  <h1>Schwezoff Dávid</h1>-
  <h1>Kunos Péter - Fotó: Kallos Bea, MTI</h1>-

Schwezoff Dávid

- – Kép 1/2

Két névtől volt hangos az elmúlt hetekben a hazai zsidó vallási élet: Schwezoff Dávid és Kunos Péter indult a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) és a BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) vezetői tisztségéért is.

Schwezoffról úgy hírlett, ő Zoltai Gusztávnak, a Mazsihisz nemrég lemondott, de évtizedekig szinte egyeduralkodó vezetőjének jelöltje. Nem is csoda, hogy Zoltaira többen igen dühösek, hiszen a terve legalább felerészt sikerült is: Schwezoff lett a BZSH ügyvezető igazgatója 4 évre.

A harag oka, hogy Schwezoff Dávidról megválasztása után, ám még a csütörtöki, Mazsihisz-közgyűlés előtt derült ki, nem fiatal kora ellenére igencsak – finoman szólva – színes múltú egyéniség. Korábban Carol Hore Mohn művésznéven transzvesztita előadóként tevékenykedett, majd Csereklye Viktorként színészkedett, de katolikus kántorként is működött az alsógödi Szent István-plébánián, közben pedig az Evangélikus Hittudományi Egyetem lelkészképzőjének is hallgatója volt. Heisler András, a Mazsihisz elnöke levelet is írt Tordai Péterhez, a BZSH elnökéhez, amiben azt kérte, azonnal hívja össze a hitközség elöljáróit, és a testület függessze fel Schwezoff Dávidot tisztségéből, ugyanis – Heisler szerint – Schwezoff múltja biztonsági kockázatot jelent, ami a milliárdokkal gazdálkodó ügyvezető igazgató tisztségében tűrhetetlen.

Ezen előzmények miatt zárt ajtók mögött, viharos közgyűlésen választották meg csütörtökön az országos zsidó szervezet ügyvezető igazgatóját.

Ugyanaz a két ember pályázott a posztra, mint a fővárosi tisztségre. A második választást azonban – nem független Schwezoff múltjával kapcsolatos információktól – már Kunos Péter volt bankár, a BZSH számvizsgáló bizottságának elnöke nyerte. Igaz, Kunos megbízása csak 8 hónapra szól, s Zoltai máig tartó befolyását jól mutatja, hogy a Schwezoff-fal kapcsolatos felháborodás ellenére is igen szoros lett az eredmény: Kunos 45 voksot kapott, vetélytársa 40-et, 3 voks érvénytelen volt.

Kunos személye is elégedetlenséget generált ellenfeleiben: az Agrobank vezérigazgatójaként a ’90-es évek végén elítélték, de tíz éve már mentesült a büntetett előélet hátrányos következménye alól. Kunos közölte, azt az Agrobank elnökeként alkalmazott hitelbiztosítási rendszert, amiért egykoron börtön járt, ma már tanítják az egyetemeken, így ezt felróni „ma már nem aktuális és nem is elegáns”.

Mindkét posztra választott vezető jelentős pénzek gazdája, de a jelenlegi politikai környezetben különösképp kínos, hogy az egyik legfontosabb hazai zsidó vezető lehetne akár egy Rejtő-regény főhőse is. Sokan azt remélik tehát, hogy a következő napokban vélhetően fokozódó nyomás hatására a BZSH vezetése visszavonja Schwezoff kinevezését. Mert félő, hogy a nagytekintélyű közösség örökös gúny tárgyává válhat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!