Sokba kerül, de kötelező - Több ezer forinttal emelkedő árak, mégis kevés szerződésmódosítás. Előzetesen így foglalhatók össze az év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) váltás tapasztalatai.

 
Ha nem volt balesete, olcsóbb a kötelezője - Illusztráció: Mihádák Zoltán, MTI

Az árak már nyilvánosak: az átlag éves díj 20 ezer forint körül mozog majd. Az új szerződések a netrisk.hu adatai szerint 19 100 forintba kerülnek, ami 12 százalékkal több, mint a tavalyi 17 000 forintos ár. A Biztosítás.hu szerint a tavalyi 18 500 forint most 22 ezerre emelkedik, ami 20 százalékos drágulást jelent.

A legolcsóbb és legdrágább ajánlat között akár 10 ezer forint eltérés is lehet. Az új szerződések kétharmadát a K&H, a Groupama, az Union és a Genertel bonyolíthatja. A legtöbb biztosítónál emelkednek az árak, ám a K&H, a posta és a Köbe nem változtat árain, az MKB pedig kivonul a kötelező biztosítási piacról.

A hozzájuk tartozó nagyjából százezer kgfb-s ügyfélnek mindenképpen új biztosítást kell kötnie. Az összes, 4,6 millió járműből 1,7 milliónak jár le év végén a kötelezője, a régi szerződést december 1-jéig kell felmondani és év végéig kell megkötni az újat, ami 2017. január 1-jétől lép életbe. Idén 100-120 ezer szerződésváltóra számítanak. Bár az árak az elmúlt években mindig nőttek, mégis egyre kevesebben váltanak biztosítót. Az ügyfelek általában két-három ezer forintos megtakarításért nem kötnek új szerződést, a lélektani határ 5 ezer forintnál kezdődik. Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni: év közben magasabb díjakra kell számítani.

A legkedvezőbb ár akkor érhető el, ha nem történt a gépkocsi tulajdonosnak káreseménye, és cascót, lakás- vagy egyéb biztosítást is köt ugyanannál a cégnél, illetve- ha elektronikus díjfizetéssel egyenlíti ki a számlát. Így akár felére is csökkenhet a kgfb díja.

Egy ezer fős, reprezentatív kutatásból az derül ki, hogy az autósok többsége, tízből hatan elsősorban a biztosítás díja alapján dönt arról, hogy mely biztosítót válassza. Kétharmaduk pedig a minél egyszerűbb, online üzletkötést részesíti előnyben.

Több mint 5 millió gépjármű fut Magyarország útjain.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!