Ugyan már délután sötétedik és egyre kevesebb a napsütés, azért vannak vidító események is. Az evés és az ivás például mindig jobb kedvre deríti a fogyasztóit, s a következő hetekben annyi ilyen jellegű program lesz országszerte, hogy a novembert gasztronómiai hónappá nyilváníthatjuk.

 
A libának húsa, mája, mindene finom -Márton-nap Nyíregyházán - Fotó: Balázs Attila, MTI

A Halloween és a tömérdek tök után a jövő hétvége már mindenhol a Márton-napi liba és a hozzá kapcsolódó újbor kóstolgatásával telik. Bogácstól, Noszvajtól, Debrecenen és Nyíregyházán át egészen Villányig szinte minden településen tartanak libával és újborral „fűszerezett” összejöveteleket. Kiegészítve persze főzőversenyekkel, gyermekprogramokkal, koncertekkel és előadásokkal, hogy teli hassal se unatkozzanak az érdeklődők. Siófokon Márton-napi pálinkafesztivál lesz; Egerszalókra Márton-napi bandázás, újborkóstoltatás libatepertővel, libazsíros kenyérrel csalogatnak mindenkit, a Barlanglakásoknál pedig kemencés libasütés lesz.

Nem csupán húsból áll a világ

Vannak olyan „unortodox” városok is, amelyek nem a libára helyezik a hangsúlyt jövő hétvégén.

Például a harmadik Szolnoki Csokoládéfesztiválon minden édesszájú megtalálhatja az ízlésének megfelelő édességet. Az ígéret szerint a világ minden csokoládékülönlegessége megkóstolható és nemcsak a kiállítás és a vásár, hanem a mozi is a csokikról szól majd.

A sósat kedvelőknek egy jó hír: a 20. Mangalica Fesztivál szegedi szervezői nem változtatnak az eddig bevált koncepción. A péntektől vasárnapig tartó rendezvény már hét budapesti, öt debreceni, három székesfehérvári, két szegedi és két szombathelyi programmal országos fesztiválsorozattá nőtt, s mára fair trade mozgalommá is vált. Találkozhatunk tenyésztővel, őstermelővel, s a kereskedelmi láncok kiiktatásával attól vehetjük meg a husit, aki azt felnevelte, majd előállította.

Hideg ellen forralt bor

Örkényben már a télre készülnek: november 14–16. között a Téli Forralt Bor és Gasztronómiai Fesztivál zajlik majd, ahol a legfőbb akció a ludaskásafőző verseny lesz. A fanyalgókat és a kétkedőket a közeli települések háziasszonyai próbálják meggyőzni arról, hogy ezt az ételt hányféleképpen és milyen finomra lehet elkészíteni. Nem csak finomnak, de érdekesnek is ígérkezik a harmadik Cukrászati Kiállítás és Tortafesztivál Nagykanizsán november 15-én: a profik mellett amatőrök is versenyezhetnek ünnepi, emeletes és extra torták elkészítésben, valamint grillázs, krémes és burkolt kategóriában is.

Aki az egyszerűbb falatokkal is beéri, bizton számíthat a jól bevált utcai árusok kínálatára, legyen az sült gesztenye, kürtőskalács vagy forralt bor.

A Márton-napi vigasságokat mindig a névnaphoz legközelebb eső szombaton, azaz idén november 8-án rendezik. A 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó napon gazdag falatozást és mulatságot tartanak libás ételekkel, újbort kortyolgatva. A hiedelem szerint aki Márton-napján elmulasztja a lúdhúsevést, az egész évben éhezni fog. A hagyomány alapján a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és kívül-belül friss majorannával szórják meg. Lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben, kemencében sütik ropogósra. Úgy át kell sülnie, hogy a hús könnyen lefejtődjön a mellcsontról. Majd következhet a jóslás: ha a csont barna, esős tél lesz, ha fehér, akkor havas. Sokfelé azt tartják, hogy a Márton-napi időjárás a márciust is előre jelzi: ha esik az eső, akkor sokáig tart a fagyos idő, utána viszont száraz lesz a tavasz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!