Továbbra sincs megegyezés a BKV és a szakszervezetek között, így akár forgalomlassítás és sztrájk is jöhet, ha jövo hétig nem áll elo elfogad ható ajánlattal a vállalat.

 
Illusztráció - Németh András Péter

Az érdekvédők három évre összesen 30 százalékos béremelést követelnek, a dolgozók bére jelenleg bruttó 220-240 ezer forint, de Bécsben akár ennek háromszorosát is megkereshetik, nyugati szomszédunknál tárt karokkal várják őket.

Legutóbb pénteken ültek össze a cég vezetői és a dolgozók képviselői, és – mint azt Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke lapunknak elmondta – továbbra sem kaptak bérajánlatot. Annak ellenére sem, hogy a BKV vezetése láthatóan tisztában van vele: ha nem tesz hasonló ajánlatot, mint amekkora béremelést az állami tulajdonú közlekedési cégeknél kaptak a dolgozók, tovább no a munkaerőhiány. A MÁV dolgozóinak például sikerült megegyezniük a cég vezetésével egy 30 százalékos bérfejlesztésben, ezt szeretnék elérni a BKV-sok is.

„A BKV vezetői még mindig csak számolgatják, hogy mibol tudnák eloteremteni a béremelést, egyelőre erre nincs meg a fedezet” – mondja Nemes Gábor, aki szerint, még ha nem is szerveznének sztrájkot, akkor is nagy lenne a nyomás a BKV-n, mert akkora mértékű az elvándorlás. Az elnök szerint a cég vezetői nem számoltak a következményekkel, amikor 2011 elején felmondták a kollektív szerzodést, illetve amikor leépítettek a buszközlekedés részleges kiszervezésekor.

„A BKV vezetése és a tulajdonos most a saját korábbi döntéseinek következményével szembesül, és most lépéskényszerben van” – teszi hozzá az érdekvédő, aki pontos részletek egyelőre nem tud elárulni egy esetleges munkabeszüntetésről. A cégnek adott haladék jövő hét elején jár le, utána döntenek a további lépésekről.

66% 
– a törvény szerint a közlekedési ágazatban enynyi az elégséges szolgáltatás, tehát egy sztrájknak akkor van értelme, ha egységes, vagyis az összes szakszervezet vagy akár a többi közlekedési társaság is csatlakozik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!