A pihenőknek élmény formájában, a hazai turizmusnak pedig bevételben hozhat sok örömöt a mostani, első nyárias, hosszú hétvége. Várhatóan telt ház lesz a vidéki szállodák, panziók, wellness- és gyógyszállók többségében, valamint a tóparti hotelekben is. Ebben nagy szerepe van a SZÉP-kártyának is, hiszen mindenki igyekezett „lemeríteni” a megmaradt keretét.

 
Zalakaros

A pünkösdi hétvégén a boré a főszerep, kinyitnak a történelmi borvidékek pincéi. A túrázókat a Gerecse csábítja kőfejtőivel, ősmaradványaival, valamint a különleges és méltán híres élővilágával. A Velencei-tónál fesztiválokkal és sportversenyekkel készülnek, a Komáromi Erőd pedig a kutyák szerelmeseit várja.

Az ÁNTSZ előzetes ellenőrzésén a legtöbb strand és fürdő megfelelt a közegészségügyi feltételeknek. Az országban 88 esetben kellett intézkedni szabálytalanságok miatt, de csak egy alkalommal szabtak ki bírságot. A legtöbb kifogás a vízminőséggel kapcsolatban volt, így erre az idén is kiemelt figyelmet fordítanak. A tisztiorvosi szolgálat megjegyezte: a szezonálisan üzemelő medencék, illetve fürdők június közepén nyitnak ki, ezért a fokozott közegészségügyi ellenőrzés ezután várható. Az idei szezonban több mint 600 medencés fürdő üzemel majd.

S mivel jövő héten már vége az iskolának, várhatóan gyerekzsivajtól lesz hangos minden belföldi nyaralóövezet. A két és fél hónapos vakációnak 1,3 millió diák örülhet, közülük 774 ezren általános iskolában, 216 ezren gimnáziumban, 244 ezren szakközépiskolákban,130 ezren pedig szakiskolában tanultak. A diákok és a szülők idén is táborok sokasága közül választhatnak a szeptember 1-jéig tartó szünidőben.

A taborfigyelo.hu szerint a szülők 41 százaléka napközis, míg 59 százalékuk ottalvós tábort választ gyermekének. Az árak tavalyhoz képest csökkennek: a napközis táborokra 18 000 forintot (2013-ban 26 500 forint), míg ottalvós táborok esetében 30 000 forintot (2013-ban ezer 32 650 forint) szánnak átlagosan a szülők.

Legnépszerűbbek a kaland- és a sporttáborok, de sokan választanak idegen nyelvi, készségfejlesztő vagy kézműves tábort is.

Sok diák vállal munkát a nyári szünetben: irodai feladatokon túl a nyári fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak, érdemes azonban az iskolaszövetkezeten keresztül jelentkezni. A munkavállalás alapfeltétele a nappali tagozatos jogviszony. A 18 évnél fiatalabbak csak szülői engedéllyel dolgozhatnak, közülük a 15-16 évesek csak a szünidőben. Szerződés esetén a minimálbért mindenképpen megkapják a diákok, ez jelenleg bruttó 584 forint óránként, amelyből levonják a 16 százalékos személyi jövedelemadót. A könnyű fizikai munkáért általában bruttó 584–650 forint jár, egy programozási, fejlesztői munkáért pedig bruttó 1400–1500 forintot is kaphatnak óránként.

Ígéretes start
A megkérdezett szakemberek optimistán tekintenek mind a hosszú hétvége, mind a nyári hónapok elé. „Minden kaland egy lépéssel kezdődik! – Ötletek vízen és vízparton. Egy kaland százat csinál! – Fesztiválok egész nyáron.” Ezekkel a szlogenekkel próbálja a Magyar Turizmus Zrt. belföldi utazásra bírni a hazai polgárokat. A nyári kampány középpontjában a nagy tavainkhoz és a kevésbé ismert vizes úti célokhoz kapcsolódó kulturális és gasztronómiai programok állnak. Ennek megfelelően a Danubius Hotels fővárosi szállodáiban például a pünkösdi hétvége foglaltsága a szezonnak megfelelő. Az előző hetek kedvezőtlen időjárása ugyan nem tett jót a balatoni hoteleknek, de az elmúlt napokban jelentősen nőttek a foglalások, így a telt ház sem kizárt. A 64 éve működő Balatontourist kempingjei már ezen a hétvégén is majdnem csúcsra járnak, az előfoglalások alapján jónak ígérkezik az idei nyár.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!