Rengeteg változást hoz a július. - Új hónap, új szabályok: július elsejétől ismét változások lépnek életbe. Ráadásul aznap – Semmelweis Ignác születésnapján – nem lesz egyszerű ügyeket intézni, vagy a gyógyszereinket beszerezni sem.

 
Mobilparkolás - MTI-fotó: Földi Imre

Helyzetben a védőnők

Életbe lép a törvénymódosítás, mely szerint az alacsony kockázatú várandósság esetén a kismamának nem kell majd minden trimeszterben a nőgyógyászát látogatnia, a terhességgondozást végezheti szülésznő is, ha várandóssággondozásra jogosító papírral rendelkezik vagy valamelyik kórházban praktizál. És persze akkor, ha a kismama is ezt a megoldást választhatja.

Olcsóbban telefonálunk haza

Kevesebbet fizetünk, ha külföldi nyaralás alatt szeretnénk hazatelefonálni, vagy éppen a neten szörföznénk. Az uniós szabályozás értelmében a mobilszolgáltatók 21 százalékkal kevesebbet kérhetnek a hívásért percenként: maximum 19 centet (58 forint) az eddigi 24 cent (73 forint) helyett. Olcsóbb lesz az SMS is: eddig maximum 8 centet (24,5 forintot) fizettünk az üzenetekért, ez mostantól nem kerülhet többe 6 centnél (18,3 forintnál). A külföldi mobilinternetezés esetében kevesebb mint a felére, 45 centről (137,5 forint) 20 centre (61,1 forint) csökken a megabájtonkénti legnagyobb megengedett tarifa.

Mobillal parkolunk

Országszerte egységessé válik a mobilparkolási rendszer. A díjak nem, azonban a kód változik: a korábban használt 810-es előhívó helyett 763-as kódot kell majd beütnünk a parkoláshoz. Eddig 42 helyen lehetett igénybe venni a szolgáltatást, mostantól országszerte, valamennyi fizetős önkormányzati parkolóban igénybe lehet majd venni.

Digitális anyakönyvek

Születési, halotti, házassági, bejegyzett élettársi – e négy anyakönyvi formát év közepétől egyetlen nyilvántartás váltja fel, az elektronikus anyakönyvezés. Az átállás nem lesz gyors, hiszen 120 éves rendszerben feldolgozott anyakönyvek adatállományát kell rögzíteni. Az újításnak köszönhetően bárhol, bármelyik anyakönyvvezetőnél kérhetjük majd az anyakönyvünket, de a digitális formához a bíróságok is könnyebben hozzáférhetnek majd. Marad azonban a régi rendszer az egyházi anyakönyvezésben, hiszen az államitól eltérő szabályai vannak, a két rendszert tehát nem lehet összekapcsolni.

A Semmelweis-nap 2011 óta munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók számára. Így zárva lesznek a rendelőintézetek és több gyógyszertár is július 1-jén. A fekvőbetegeket ellátó intézmények, a kórházak és a mentőszolgálat azonban a megszokott rendben végzi munkáját.
Szabadnapot kapnak elsejére a köztisztviselők is, ezért érdemes nem keddre időzíteni ügyeinket a minisztériumokban, közigazgatási hivatalokban, okmányirodákban és adóhivatalokban.

Címkék: államigazgatás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!