Sokkolták ugyan a baloldali szavazókat és – kisebb mértékben – a politikusokat is a friss fővárosi közvélemény-kutatási eredmények, Falus Ferenc közös ellenzéki főpolgármester-jelölt visszaléptetése mégsem valószínű: új jelölt felépítésére már se ideje, se pénze nincs az ellenzéknek. Pedig ha bízunk a kutatásokban, Falusnak arra se nagyon van esélye, hogy legalább megszorítsa Tarlós Istvánt Budapesten.

 
Falus Ferenc még kapaszkodik - Fotó: Illyés Tibor, MTI

Feltéve, hogy hinni lehet ezeknek a számoknak. A Nézőpont Intézet méréseit általában az intézet kormányközelisége miatt kell fenntartásokkal kezelni. Mindenesetre a nézőpontosok Falust csak a harmadik helyre sorolták a főpolgármester-jelöltek versenyében. Szerintük megelőzi őt Bokros Lajos, a Modern Magyarországért Mozgalom aspiránsa is, Tarlós István pedig mindent visz ebben a kutatásban: a jelenlegi főpolgármester támogatottsága 38 százalék, Bokrosé 12, Falusé 8, az LMP-s Csárdi Antalé és a jobbikos Staudt Gáboré pedig 3-3. Pedig még ez a mérés is azt mutatja, hogy a baloldali pártok együtt vetélytársai lehetnének a Fidesz–KDNP-nek a fővárosban. Ráadásul van 9 százalék olyan aktív baloldali szimpatizáns, aki még nem döntötte el, kire voksol.

A pénteki adatokra Falus úgy reagált: „Végig fogom csinálni ezt a kampányt, az engem jelölő pártok pedig továbbra is támogatnak ebben. Győzni fogunk, leváltjuk Tarlós Istvánt, mert ez a budapestiek érdeke.” Nem ilyen optimisták a volt tiszti főorvost jelölő pártok, már csak azért sem, mert a Nézőpontnál autentikusabbnak tekintett Ipsos szeptember eleji mérése szerint is nagyon vezet Tarlós István: két és félszer többen támogatják, mint a baloldali indulót.

A fenntartások persze itt is indokoltak, hiszen a budapesti mintát egy országos mérés adataiból vetítették, vagyis száz-kétszáz fővárosi véleményéből vonták le a következtetéseiket a közvélemény- kutató szakma szabályai szerint. Mégsem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy e mérés szerint is a Fidesznek lesz többsége a Fővárosi Közgyűlésben is, a budapestiek harmada támogatja a kormánypártot, negyede az ellenzéket.

A nyilvánosságra került kutatások nyomán igencsak felerősödött ellenzéki körökben a vélemény: Falus már menthetetlen, nem tudott kijönni a tragikus, jeges-vödrös kampánykezdetből, ráadásul azóta is belesült néhány nyilvános helyzetbe, vissza kellene lépnie. Erre azonban nem sok esély van, még akkor sem, ha a jelölti versenyben vészesen lemaradni látszó Magyar György is azt javasolta, üljenek össze Tarlós kihívói, és az esélytelenebbek lépjenek vissza a leginkább esélyes javára.

Az önkormányzati választásig azonban kevesebb, mint egy hónap van csak hátra, ilyenkor jelöltet és egyben stratégiát váltani felérne az öngyilkossággal, a hozzáértők szerint nagyobb veszteséget kockáztatnának ezzel a pártok, mint ha Falust minden rossz előjel ellenére versenyben tartják.

Ráadásul az ellenzéki kampány lanyhaságának nemcsak Falus az oka, hanem a kóros forráshiány is, valamint az, hogy az esélyes ellenzéki kerületi polgármesterjelöltek inkább kerülik a pártos szerepléseket, egy részük még a pártlogók használatát is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!