A mértékletesség és józanság jelszavával emlékeznek meg a párizsi terrortámadások egyéves évfordulójáról vasárnap Franciaország-szerte.


A tavalyi párizsi terrortámadások 137 áldozatára emlékeznek vasárnap világszerte. Egy belga televízió a merénylet kitervelőjéről, Salah Abdeslamról készített dokumentumfilmet, mely bemutatja, hogyan autózott el a terrorista többször is Magyarországra, hogy felszedje az Iszlám Állam menekültekkel érkező katonáit.

 
 


Kilenc órakor egy szerény ceremónián olvassák majd fel az áldozatok nevét a támadások egyik helyszínén, a Stade de France-sportcsarnokban, majd a többi helyszínen is megemlékeznek róluk François Hollande elnök és a kormány más tagjai részvételével. Délután két erőszakellenes civil szervezet, a Life for Paris (Életet Párizsnak) és a Fraternité és Verité (Testvériség és Igazság) is csendes felvonulást tart majd. A Bataclan klubban este koncertet ad az Eagles of Death Metal zenekar is, amelynek előadására éppen egy évvel ezelőtt törtek be a terroristák.

Az évfordulóra időzítette tényfeltáró dokumentumfilmjét a párizsi merényletek értelmi szerzőjének tartott Salah Abdeslam (képünkön) európai útjairól a VTM Niews belga csatorna is. Állításuk szerint tíz terroristát csempészett be Belgiumba Abdeslam, aki rendszeresen Németországba, Magyarországra és Görögországba autózott, hogy felszedje az Iszlám Államtól a menekültekkel együtt érkező terroristákat.

A riport szerint a tíz becsempészett terrorista közül hat a párizsi merényletekben vett részt, a maradék négynek pedig a brüsszeli reptéren és metróban végrehajtott robbantásokhoz volt köze.

Magyar sajtóhírek szerint Abdeslam összesen öt embert vitt Magyarországról Belgiumba.
Hármat a Keleti pályaudvarnál szedett fel. Két másik férfit egy külön akció keretében a kiskőrösi erdő mellett vett fel az autójába. Ők tavaly júliusban lépték át a határt illegálisan, majd egy kiskőrösi telefonboltban vásárolt kártyáról értesítették Abdeslamot. Az egyik mobilt eldobták az erdőben, melyet a magyar titkosszolgálat emberi később megtaláltak.

A becsempészett férfiakkal együtt tavaly novemberben Abdeslam is részt vett a párizsi merényletekben, de valami okból végül nem hajtotta végre a tervezett öngyilkos akcióját. Egészen márciusig bujkált, mikor a brüsszeli rendőrök rajtaütöttek a rejtekhelyén.

Április végén adták ki a francia hatóságoknak, de azóta sem volt hajlandó vallomást tenni. Egy hónapja ezért két védőügyvédje, Frank Berton és Sven Mary úgy döntött, nem vesznek többé részt Abdeslam perében.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!