Szorul a hurok az Iszlám Állam (IS) körül, ahogyan egyre több kulcsfontosságú kerületet foglalnak vissza az iraki kormányerők Moszulban. Hetekig tartó elkeseredett utcai harcokra lehet számítani. Nyolcszázezer civil rekedt a városban, tömegek próbálnak menekülni.

 
Fotó: Zohra Bensemra, Reuters

A moszuli repteret is visszafoglalták és benyomultak a város nyugati kerületeibe is az iraki kormánycsapatok vezette erők. A nyugati hatalmak légitámogatásával októberben indult meg az offenzíva, hogy az utolsó iraki nagyvárost is visszavegyék a szélsőséges iszlamista terrorszervezettől.

Ez az IS egyik legfontosabb központja, ahol a lakosság körében is sokan támogatják őket. Súlyos csapást jelent az IS számára, ha ezt is elveszíti, ezért hosszú, véres csatára számítanak a katonai vezetők. A terroristák pedig a területvesztést máris új eszközökkel próbálják ellensúlyozni: öngyilkos merénylőket küldenek a már iraki kormányellenőrzés alatt álló területekre, hogy így bizonyítsák erejüket.

Ez lesz az utolsó nagy csata az iraki kormány és az IS között, ami utóbbinak már a létét fenyegeti – szögezte le Renad Mansour, a brit Chatham House elemző intézet munkatársa a BBC-n.

Moszulban tartotta első és azóta is egyetlen beszédét a csoport vezetője, Abu Bakr al-Baghdadi. Az utóbbi évben a terrorszervezet visszaszorult, miközben hatalma csúcsán a közel-keleti ország egyharmadát ellenőrizte. Moszul elvesztése a fővárosa elvesztését jelentené az IS-nek.

Ám a harc véres lesz: Kelet-Moszul elfoglalása is hónapokig tartott, a Pentagon szerint pedig a támadásban részt vevő iraki katonák fele életét vesztette.

A város nyugati része sűrűbben lakott, erősebb ellenállásra lehet számítani. Eközben az ENSZ arra figyelmeztet, hogy hatnyolcszázezer civil van veszélyben Nyugat-Moszulban, akik csapdába kerülhetnek. A becslések szerint akár négyszázezren is arra kényszerülhetnek, hogy elmeneküljenek otthonaikból.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!