Bírósági tárgyalásra érkezünk a Kamrába. A Lufthansa utasszállítóját eltérítette és egy telt házas stadion felé kormányozta egy terrorista.

 
Ferdinand von Schirach: Terror, Katona József Színház - Fotó: Dömölky Dániel

A tárgyaláson arról szólnak az érvek és ellenérvek, hogy Lars Koch vadászpilótának joga volt-e felettesei utasításai ellenére lelőni a repülőgépet a fedélzetén 164 emberrel, így megmentve a stadionbeli 70 ezret. Összevethetők-e emberéletek? Feláldozhatók-e ártatlanok? Megölhető-e az egyik, hogy életben maradjon a másik? 164 ember 70 ezer ellenében. Ezeket a dilemmákat boncolgatja az élet szentsége kontra józan ész mentén a Terror.

Az első etapban Schirach (aki maga is jogvégzett) talán kissé túlságosan is élethűen, feleslegesen száraz pontossággal rekonstruál egy bírósági tárgyalást annak érdekében, az minél autentikusabban hasson, és minél több részlet birtokába juthassunk.

Darabja második felében azonban szemléletes példákkal, érvek összecsapásával és hipotézisekkel manipulál. És ezek már bennünket is megmozgatnak, belső vitákra sarkallnak. Dömötör András, rendező nem tolakszik előtérbe, pontos, körültekintő történet- és színészvezetése a drámát szolgálja. Kiss Eszter tárgyilagos bírósági elnökként kitűnő játékvezető. Lars Koch, vádlott szerepében Kovács Lehel tudatos visszafogottsággal játszik és mutatja vadászpilótája igazát – nem akarja, hogy szimpátia döntsön a tett megítélésében.

Mészáros Béla túlhevült védő, aki a kisebbik rossz nevében kissé túlzott vehemenciával fakad ki az elvek és a jog ellen. Fullajtár Andrea vérprofi, minden hájjal megkent, ugyanakkor őszintén moralista államügyésznőt hoz. Rajkai Zoltán tökéletesen érzékelteti a légiirányító korrekt kötelességtudata mögött rejlő kényelmes gyávaságot. Rezes Judit özvegye nemcsak érzelmeinkre hat, ám felvillant egy újabb ellenérvet is a pilóta döntésének helyességével szemben.

Mi aznap este 60:46 arányban
felmentettük Lars Kochot. Mi, nézők vagyunk ugyanis az esküdtszék – a tárgyalás végén szavaznunk kell. Dönteni. Ám közülünk is egyvalaki megtagadta a kapott feladatot, s megszegte a „törvényt”, mert kétféleképp is leadta voksát. Talán így akart maga is lázadni egy olyan álszent kutyakomédia ellen, amelyben nem a valódi felelősök ülnek a vádlottak padján, hanem csupán a beáldozott végrehajtó.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!