Ismét sikeres magyar terméket fedezett fel magának az amerikai fogyasztói társadalom. A New York Timesban vezető helyen jelent meg cikk a mangalica egyesült államokbeli karrierjéről.

 

A sertés tengerentúli népszerűsége elsősorban Holló Ernőnek, a New Jersey állambeli Basking Ridge Animal Hospital vezető főorvosának köszönhető. Az állatorvos, aki a mangalica legismertebb amerikai szakértőjének tekinthető, a hvg.hu-nak adott interjújában elmondta, a múlt évben egy amerikai bankárnak csaknem egymillió dollárnyi nyeresége származott a magyar fajta importjából. A sertéseket azonban nem Magyarországról, hanem Ausztriából exportálják. Holló saját élményeire hivatkozva elmondta, ennek egyik oka az lehet, hogy a magyar tenyésztők, sőt, a minisztérium sem válaszolt a megkereséseire, így bár ő maga is szeretne hazánkból származó mangalicát szállítani Amerikába, ennek feltételei egyelőre nincsenek megteremtve. Arra a kérdésre, van-e olyan jó minőségű a magyar áru, mint az osztrák, kételkedéseinek adott hangot. Nálunk ugyanis a termelők végig kukoricával táplálják az állatokat, ezzel szemben szomszédaink, csakúgy, mint a spanyolok és a baszkok, búzával, árpával, végül pedig makkal etetik a jószágokat, ez pedig köztudottan kihat a hús minőségére is.

Megkérdeztünk egy magyar őstermelőt, vajon tényleg jobb-e az osztrák mangalica húsa, mint a magyaré. Kiderült, a hús minősége nem államhatároktól, hanem a tartás módjától függ. A takarmányozás nagyban befolyásolja a minőséget, ám nálunk is elérhető az igazi hungarikumnak számító, szabadon tartott és megfelelő táplálékkal etetett mangalica. Jó minőségű állatot bárhol elő lehet állítani, csak akarni kell – tudtuk meg. A mangalica tulajdonképpen zsírsertés, melynek a vágósúly eléréséhez akár 14-16 hónapra is szüksége lehet. Előfordul ugyan, hogy a tenyésztő ezt az időtartamot lerövidítve más minőségű táplálékot etet a malacokkal, hogy hamarabb le lehessen őket vágni, ezzel a módszerrel azonban a hús veszít élvezeti értékéből. Ez ugyan keltheti rossz hírét a magyar mangalicának, ám a vásárlók nem csupán ilyen termékekkel találkozhatnak. Az általunk kérdezett szakértő szerint fontos lenne, hogy a különböző boltok pultjain is a háztáji minőség jelenjen meg, és a hungarikumként számon tartott sertés húsa ne csupán a tévhitek és hírneve miatt, hanem élvezeti értékéből fakadóan legyen piacképes.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!