Az erdőt járva összefüggő szőnyegekben találhatunk rá a tavasz egyik igazi áldására, a medvehagymára. Orfűn a Kemencés Udvarban a hétvégén fesztivált is kapott a gyógynövény.

Az egészséges és finom alapanyagot néhány éve fedezte fel újra a magyar gasztronómiai élet, mára receptek százai találhatóak az interneten, és a piacokon is szinte minden standon találunk medvehagymát. A vállalkozó kedvűek maguk is gyűjthetik, de óvatosnak kell lenni, mert leveleit könnyű összekeverni a gyöngyvirágéval, ami erősen mérgező. Legkönnyebben a virágjuk alapján lehet megkülönböztetni őket, a medvehagymáé kicsi, fehér és csillag alakú, míg a gyöngyvirágé lefelé lógó harang alakú. Aki mégis bizonytalan, ha másról nem is, a szagáról felismeri, a leveleket megdörzsölve erős fokhagymaszagot áraszt. Nem árt tudni, hogy az erdőről szóló törvény értelmében naponta maximum két kilót szabad belőle szedni fejenként, a védett területeken pedig engedélyt kell kérni az erdőgazdálkodó szervtől.

A gyógynövény kedvező élettani hatásait az állatok előbb felismerték, mint az emberek, nevét onnan kapta, hogy a medvék is előszeretettel fogyasztják a téli álmukból felkelve. A medvehagymának nem csak az illata, de az íze is a fokhagymára hajaz, bár annál valamivel enyhébb, viszont a fokhagyma jótékony alapanyagai tizenkétszeres mennyiségben találhatóak meg benne. Erőteljes vértisztító, vírus- és baktériumölő, csökkenti a koleszterinszintet, és még a vérrögök képződését is gátolja. A táplálkozás-szakértők különösen ajánlják a városlakóknak, ugyanis ólommentesítő hatása is van, amellett, hogy tisztítja a bélrendszert, a gyomrot, sőt a vért is, így a tavaszi méregtelenítésnek fontos eszköze lehet. Mindemellett még a C-vitamin-tartalma is magas, így a szervezet ellenálló képességét is javítja. Felhasználása sokrétű: fogyaszthatjuk salátaként, főzeléknek spenóttal keverve, levesnek, húsokra vagy krumplira szórva, rakhatjuk szendvicskrémbe, vagy akár belesüthetjük a pogácsába.

Címkék: gasztronómia

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!