Lassan, de biztosan kitörünk a csoki-vanília-eper Bermuda-háromszögből. Az idei Év Fagylaltja a Házias Vidámság lett, ami egy fehércsokoládé-alapú, szilvapálinkás, házi szilvalekvárral és fahéjjal készült jeges desszert. Bonyolultan hangzik? Pedig ez még csak a jéghegy csúcsa!
Manapság gyakorlatilag bármiből lehet fagylaltot készíteni, amit találunk, azt berakjuk a gépbe, megnyomjuk a gombot, és már kész is a jeges csoda. Az otthon használatos fagylaltkészítő gépekhez olcsón is hozzá lehet jutni, egy komolyabb, éttermekben használt darab ára azonban már meglehetősen borsos, akár több millió forint is lehet. Nem csoda, hogy a cukrászok igyekeznek kihasználni a lehetőséget, és egyre vadabb ízkombinációkat hoznak létre. Spenót, cékla, tök, zöldborsó? A zöldséges stand alaptermékeit már jégbe hűtve is fogyaszthatjuk, majd „leöblíthetjük” egy jó sörfagyival. (Sajnos egyelőre csak Németországban.) Ha komplett ebédre vágyunk, akár azt is megoldhatjuk egy tölcséren belül: előételnek egy kis kapros túró, a főfogás lehet, mondjuk, sóskafagylalt kamillahabbal, majd deszszertként nyaljunk egy kis bodzát. Cigarettázók előnyben, hiszen van dohányízű finomság is, ezzel lehet teljessé tenni az élményt! (A felsorolt ínyencségek a Dining Guide 2010-es Év Étterme címért zajló verseny legjobbjainak kreációi.) Vannak azonban még ennél is meglepőbb kombinációk, Ázsiában például nagy népszerűségnek örvendenek a tenger gyümölcseiből (polip, tonhal, tintahal) és a nyers lóhúsból, marhanyelvből, vagy kígyóhúsból készült termékek, az olaszok a hagymaízű fagyira szavaznak, Venezuelában pedig Viagra-ízű gombócot is kérhetünk a tölcsérbe. (Igen, hatásos!) Ehhez képest már nem is hangzik olyan furán a szalonnás-karottás, vagy a popcornfagylalt, legközelebb bátran próbáljuk ki! És ha már a fura fajtákról beszélünk, ne feledkezzünk meg sok kisgyerek kedvencéről, a Hupikék Törpikék fantázianevű rettenetkék színű, senki által meg nem határozható ízvilágú (annyi biztos, hogy nem törpízű) jeges csodáról sem, amely a mai napig fellelhető néhány cukrászdában. Igazi hungarikum!
Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!