Queen–Ben Elton: We will rock you, BOK Csarnok

 
Queen–Ben Elton: We will rock you

Amikor két évvel ezelőtt egy balzsamos őszi estén kiléptem a Madách Színházból (a Mamma Miát adták), kisujjesküvel fogadtam meg, hogy soha többet nem nézek meg egyetlen híresegyüttesmusicalt sem itthon. Aztán erős közösségi nyomásra (a feleségem közölte, hogy megyünk és kész), kénytelen voltam megszegni a fogadalmamat.

És jól tettem.

Tudniillik a We will rock you minden, ami a fentebb említett produkció nem: látványos, vicces, szórakoztató és – ami a legfőbb – eléggé önironikus ahhoz, hogy a musicalek iránt nem túl fogékony Queen-rajongók is elégedettek legyenek vele.

Ehhez először is kellett egy jó forgatókönyv. Az egyik legmenőbb brit író-komikus, Ben Elton nem csöpögős-szirupos nyáltengerben úsztatta el a 24 csodás rockballadát, hanem kitalált egy soványka, de teljesen működő sztorit a rockzene haláláról. Arról a jövőről, amikor már csak néhány, a társadalmon kívül rekedt bohém őrzi az akkora iPlanetnek nevezett Földön a pislákoló lángot, és keresi az egyetlen még ép hangszert, egy basszusgitárt.

A bohémek törzs- és búvóhelye egy romos Hard Rock Café. Legfőbb relikviájuk a múltból egy VHS-kazetta, amit sajnos nem tudnak lejátszani, totemoszlopuk egy baltával faragott arany Freddy Mercury-szobor, és önmagukat egykor élt popsztárokról nevezik el. De mivel az információik némiképpen hiányosak, Britney Spears nevét egy lázadó srác, Ozzy Osbourne-ét pedig egy raszta csaj kapja, hogy aztán olyan poénokon derülhessünk, mint például hogy ők is az életüket adnák a rockzenéért, és akkor „Britney Spears halála sem lehetett hiábavaló!”.

Mivel úgynevezett non-replica előadásról van szó, vagyis az alkotók bizonyos arányban eltérhettek az eredeti bemutatótól, alkalmunk volt élvezni a jellegzetes magyar popzenei utalásokat és a honi stáb szabadjára engedett fantáziáját.

A végig feszes előadást Cornelius Baltus (Vámpírok bálja) rendezte, kitűnő arány- és ritmusérzékkel. A díszlet és látvány tökéletes összhangba hozza a 200 év múlva játszódó történet jelenét és a lepukkant múltat (a mi jelenünk), Kentaur – szokásához híven – ismét nagyot alkotott.

A nyílt castingon kiválogatott szereplők közül kiemelkedik a francia musicalénekes, a párizsi Rómeó és Júlia egyik Júliája, Stéphanie Schlesser, aki tökéletesen hiteti el a magyar közönséggel, hogy anyanyelvi szinten beszéli a nyelvet (pedig nem), és Scheich Dávid (Galileo Figaro), aki elképesztő energiával énekli a We will rock you-t és a Bohemian Rhapsodyt. Is.

Számomra mégis Végh Péter (tudják, ő az a fura, elnyűtt arcú figura a Media Markt reklámban) volt a hab a tortán. Az idén 57 éves színész egy kivénhedt rocker csávót hoz nagy átéléssel, sok humorral. Ha másért nem, hát miatta elhisszük, hogy a rock nem halhat meg.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!