Egy fekete-fehér némafilm vezeti hat jelöléssel az idei Arany Glóbusz-díjátadó favoritjainak sorát, míg a legjobb idegen nyelvű film Angelina Jolie bosnyákul beszélő, amerikai gyártású háborús drámája, A vér és méz földje lehet. Már a jelölések is annyira eklektikusak, hogy előbb lehetne kávézaccból megjósolni a nyerteseket, mint eltalálni a hollywoodi külföldi újságírók (köztük állandó szerzőnk: Návai Anikó) ízlését, akik ma 69. alkalommal díjazzák a legjobb filmes és televíziós produkciókat Los Angelesben.

 
George Clooneyt az idén négy kategóriában is jelölték

A gála műsorvezetője harmadszorra is a brit komikus Ricky Gervais lesz, aki megint előre rémisztgette a vendégeket, hogy kíméletlenül fogja őket osztani. A sztárok jobban teszik, ha jól viselkednek az élő show-műsorban, melynek történetében jócskán akadnak botrányos beszédek és kínos jelenetek, ami annak is köszönhető, hogy az Oscarhoz képest itt oldottabb a hangulat, és az asztaloknál korlátlan az alkoholfogyasztás.

A Hollywoodi Külföldi Újságírók Szövet­ségének szavazói nem kiszámíthatóságukról híresek, előszeretettel döntenek a kritikusok és a közönség véleményével ellentétesen. Az Entertainment Weekly filmes szaklap szerint három dologban hisznek: a fiatal sztárokban, a külföldi sztárokban és még több sztárban, ezért mindent megtesznek, hogy a lehető legtöbb csillagot villantsák fel gálájukon. Az idei jelöltek listája ennek megfelelően Woody Allentől Steven Spielbergen, Pedro Almo­dóvaron és Martin Scorsesén át egészen Madonnáig ér.

Egzotikus vendégnek ott A némafilmes (The artist) című vígjáték, melyért tavaly Cannes-ban is rajongtak, ezért jósolják sokan, hogy a film főszereplője, Jean Dujardin az Arany Pálma után az Arany Glóbuszt is hazaviheti a vígjáték és zenés film kategóriában, melyet itt külön díjaznak. A Los Angeles Times fesztiválblogja, az Envelope szerint a film francia író-rendezője, Michel Hazanavicius lehet a legjobb filmrendező is, hacsak nem kezd el olyasmivel dicsekedni, mint hogy atyai jó barátként tekintett Kim Dzsongilre. A színésznők versenyében már korántsem ennyire egyértelmű a favorit, hiszen Jodie Foster, Kate Winslet, Charlize Theron és Michelle Williams is jelölt, és bármelyikük akár életműdíjat is kaphatna a Cecile B. DeMille-díj idei várományosával, Morgan Freemannel együtt.

A drámák között az amerikai kritikusok legszívesebben A segítség című, a faji megkülönböztetés elleni harcról szóló filmet látnák nyertesként. Csakhogy a szociális érzékenység mindeddig kevéssé játszott szerepet az Arany Glóbusz-szavazók döntésében. A legjobb drámai színésznő mégis a film egyik főszereplője, Viola Davis lehet, akinek a Vasladyt megformáló Meryl Streep igazi nehézsúlyú ellenfele.

George Clooneyt az idén négy kategóriában is jelölték, ám a legvalószínűbb, hogy a legjobb drámai alakításért járó szobrot kapja. Bár Brad Pittet mindenki imádta a Pénzcsinálók című filmben, nem eléggé szerencsétlen figura, mint amilyen Clooney az Utódokban. A keserédes történetben, melyet februárban mutatnak be nálunk, a Clooney alakította Matt felesége balesete után magára marad két lázadó kamaszlányával, ráadásul megtudja, hogy a neje csalta őt. A filmet Alexander Payne írta és rendezte, aki korábban már két Arany Glóbuszt is kapott a Schmidt története és a Kerülőutak című filmekért.

A televíziós sorozatok közül igazi díjesőre számíthat a Trónok harca, az HBO gigantikus, sztárokkal zsúfolt fantasy sorozata, és több jelölést kapott a Gengszterkorzó is. A hollywoodi gálaszezon még csak most indul be igazán: február 1-jén már az Oscar-jelölésekért izgulhatunk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!