Ha egészségesen szeretnénk élni, érdemes a természet szavára hallgatnunk, az erdőt járva ugyanis számtalan finomságra találhatunk, ha tudjuk, mit kell keresnünk.

 
Turbolyakrémleves

A legnagyobb lelkesedés mostanság a reneszánszát élő medvehagyma körül tapasztalható, amit most már minden piacon könnyen beszerezhetünk, pedig ezen kívül is érdemes gyűjtögetni. A későn jött, ám annál derűsebb tavasz miatt szedhető a kucsmagomba és a papsapkagomba különböző fajai, amelyek az amatőr gyűjtők kedvence, könnyű felismerhetőségük miatt. Biztosra soha nem mehetünk alkalmi gombászként, ezért mindenképpen vizsgáltassuk be szakértővel a szerzeményt, ha gyűjtésre adjuk a fejünket. Szintén fontos tudni, hogy a gombák nagy víztartalmuk miatt különösen romlékonyak, így szedés után egy-két nappal mindenképpen el kell készíteni őket. Ha mégsem tudjuk az összeset elfogyasztani, a fagyasztóban vagy kiszárítva, esetleg savanyúságként rakhatjuk el őket ínségesebb időkre.

Szintén most találhatunk rá az aranyló sárga virágú salátaboglárkára, amelyet régen a skorbut ellenszereként alkalmaztak, annyira magas a C-vitamin- tartalma. Sajnos azonban könnyű összekeverni a mocsári gólyahírrel, amely mérgező alkaloidákat tartalmaz. A salátaboglárkának kisebb a levele és a virága is, de a legbiztonságosabb, ha olyan szárazabb helyen gyűjtjük, ahol a gólyahír nem él meg. Szintén nagyszerű és egészséges saláta-alapanyag a turbolya, amely önmagában fűszerként is kiváló, illata az ánizséhoz, íze a petrezselyeméhez hasonlítható. A növénynek nincsenek nagy igényei, szinte minden elhanyagolt kertben megtalálható, kerítések, bokrok és épületek tövében is terem. Csipkeforma, a páfrányéhoz hasonló leveleiről és fehér virágáról könnyű felismerni. A turbolya a francia konyhának is egyik alapfűszere – nem csoda, szinte bármit megízesít, a saláták, levesek, mártások, zöldségfélék, csirke-, hal- és tojásételek is különleges fogások lesznek tőle. Ráadásul szintén számos kedvező hatása van az egészségünkre, nyersen C-vitamin-, karotin-, vas- és magnéziumforrás, a belőle főzött tea pedig vese- és hólyag-, légző- és emésztőszervi megbetegedések esetére ajánlott. Saláta-alapanyagokból egyébként sincs hiány most a természetben, a gyermekláncfű friss leveleit virágzás előtt érdemes szedni, vízhajtó hatása mellett számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Emellett hatékonyan tisztítja a májat, és egyes kutatások szerint visszaszorítja a rákos sejtek növekedését egyes ráktípusoknál. Ha nem vagyunk oda a salátákért, ezeket a növényeket olívaolajjal és magokkal összekeverve pestóként tésztára, húsokra és halra is rakhatjuk.

A bátrabbak most szedhetik meg magukat a csalán friss hajtásaival is, ha nem tartanak a csípéstől, hiszen ez az egyik legerőteljesebb és leghatékonyabb a tisztító növényünk. Vízhajtó, vértisztító, szabályozza a vérnyomást, a gyomorhuruttal is szembeszáll és még vasat is tartalmaz. A csalánt ráadásul szintén nem csak teaként fogyaszthatjuk, leforrázva adhatjuk tésztához, készíthetünk belőle levest, főzeléket, felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt.

A közhiedelemmel ellentétében a komlót sem csak sör formájában fogyaszthatjuk, a spárgához hasonló friss hajtásait sokféleképpen felhasználhatjuk. Nagyanyáink valószínűleg még hosszan tudnák sorolni, mi minden ehető ilyenkor az erdőkben, mezőkön, talán ideje nekünk is újra megtanulni, hogyan ismerhetjük fel ezeket az egészséges és finom alapanyagokat, ahelyett, hogy a szupermarketekben kapható drága, éretlen külföldi zöldségektől várjuk a megváltást.

Turbolyakrémleves

A leveses fazékban felhevített vajon üvegesre pároljuk a kockákra vágott hagymát. Rátesszük az ugyancsak kockákra vágott krumplit, felöntjük a fehérborral meg a levessel, azután, sóval és frissen őrölt borssal ízesítve, mérsékelt tűzön körülbelül 15 percig főzzük. A turbolyát finomra aprítva a leveshez adjuk, majd botmixerrel pürévé törjük. Belekeverjük a tejszínt, felforrósítjuk, majd sóval, borssal és szerecsendióval utánízesítjük. A turbolyakrémlevest tányérokba merjük, elosztjuk benne a csirkeropogóst, mindegyikre egy-egy kanál tejfölt pöttyintünk, majd a turbolyával díszítve azonnal tálaljuk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!