Martin McDonagh: Hóhérok,
Katona József Színház

 
...belengi az előadást - Fotó: Dömölky Dániel

In medias res akasztással kezdődik a Hóhérok című dráma. A főhóhér és segédje kontárkodik épp. Az ártatlanságához körömszakadtáig ragaszkodó elítélt (Kovács Tamás) kétségbeesett élnivágyásának képe mindvégig ott kísért majd a következő két óra kocsmadiskurzusában, és belengi az előadást.

Martin McDonagh, az ír színház fenegyereke az igazság megismerhetőségére fókuszál legújabb, krimibe hajló feketekomédiájában. Gothár Péter pedig, aki nem először rendez McDonagh-ot, tovább zsonglőrködik az igazsággal.

Az elfuserált kocsmafigurák mellett egykori gyilkosságok, megkérdőjelezhető ítéletek, perverziók, és egy eltűnés sorjázik elénk, valamint egy felettébb gyanús idegen. Hiszen gyanús az, aki különbözik, és gyanúsnak mutatja magát, azaz annak látszódik.

Az elhamarkodott ítélkezéseknek azonban komoly veszélye van. Pláne, hogy az ember könnyen manipulálható, és könnyen ad a látszatokra, féligazságokra.

Ha pedig kiszabadul a szellem a palackjából, pusztító ereje nehezen megfékezhető.


A valódi főszereplő így tulajdonképpen
a könnyen
ítélkező, semmirekellő
kocsmanép, az asszisztáló,
kibicelő, bólogató sokaság,
amelynek még saját napilapja
is van.Akinek mégis van valamelyest  önálló véleménye, s pislákol benne némi értelem, csak folyamatos delíriumban bírja ki közöttük. És ha netán jön valaki távoli jövevény, hogy kicsit felrázza őket, sejthető, hogy mi vége lesz.

A színészek olyan ízesen, aprólékosan kidolgozva hozzák ezeket az elrajzolt figurákat, hogy igazán jól szórakozunk. Fekete Ernő született McDonagh-hőssé alakul hóhérbőrben. Rezes Judit az eltompult, szétcsúszott feleség, Jordán Adél a „kívül letargikus, belül gátlásos” kamaszlány remekbeszabott karikatúráját adja. Ötvös András hülyebubifrizurás hóhérsegédje igazán hátborzongón perverz. Máté Gábor pedáns Pierrepointként, Bezerédi Zoltán alkalmi süketként mulattató. Mészáros Béla kocsmatölteléke tragikus színt is megcsillant. Kocsis Gergely „Oszlopos Simeon” nyomozója pedig a legabszurdabb figura. Tasnádi Bence a megfejthetetlenségben tartja a sejtelmes idegent, és a csipet irónia most is jól áll neki.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!