Újvilág a 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén, Marczibányi Téri Művelődési Központ

 
Kovács Lehel, Sztarenki Dóra, Porogi Ádám – a Mentőcsónaktól - Fotó: Dömölky Dániel

A szakmai beszélgetésekkel egybekötött programsorozat hiánypótló a kissé mostoha sorsú műfaj életében. És a válogatók most is a lehető legteljesebb képet igyekeztek adni. Merthogy a kínálat meglepően színes, ráadásul a gyerekszínházak mindinkább próbálják a kamaszokat is megszólítani. Egy szó, mint száz: nincs ma rossz dolguk a gyerekeknek. Már, ami a színházat illeti.

Az egyik fődíjas az Újvilág című, kamaszoknak szóló tanteremszínház lett (író, rendező: Pass Andrea). Ebben minimalizált eszközzel mutatják be egy kamasz kritikus életszakaszát. És ahogy így körbeüljük e bakfis (a remek Sztarenki Dóra) történetét, rá kell ébrednünk, tulajdonképpen saját világunk alakulását üljük körül.

Talán, hogy jobban rálássunk mindarra; például hogyan is lehet, hogy liberális neveltetésű fiatalok mégiscsak szélsőjobbos eszmék bűvkörébe kerülnek. Hol, mikor siklik ki egy kamasz, és legfőképp miért.

Persze, látjuk, sok tekintetben a szülők a ludasak ebben is. Hiába az értékközvetítő nevelés, ha maguk hiteltelenné válnak. Így fontos muníció lehet: a sérülékenység mennyire kiszolgáltatottá tesz az erőt sugárzó hamis eszmékkel szemben. Az sem árt, ha kívülről látják a tini nézők a hatásmechanizmusokat és a buktatókat, hátha egy fokkal védettebbé és tudatosabbá válnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!