e föld befogad, avagy számodra hely, Örkény István Színház

 
Fotó: Gordon Eszter

Honfitársaink ellen elkövetett bűnök állnak a Mohácsi testvérek új darabjának középpontjában. Kárpátaljai, felvidéki falvakból gyűjtik be a zsidókat 1941-ben, az idegenrendészetinek nevezett eljárás eredményeképpen sok tízezrüket küldik a halálba. A tömeggyilkosságban való segédlet történetét recitatív, mantraszerű éneklések és a színészek csoporttáncai teszik elevenné, hosszú időre befurakodva szívbe és agyba.

A Hamvaskürti család sabbati vacsorájába rondít bele a szomszéd, s közli, néhány percük van, hogy csomagoljanak (az értékeik persze maradnak), ugyanis elviszik őket. A Kerekes Éva és Debreczeny Csaba alakította házaspár végig szürreális helyzetekbe és párbeszédekbe bonyolódik, erre leginkább fiuk nyilas eszméket valló szerelme ad okot. Az előadás egyik csúcspontja Kerekes Éva és Gálffi László kettőse: régi szerelmüket idézik föl egy szintén nem mindennapi helyzetben: a zsidó nő kötelező motozásra érkezik a tiszthez. Megjelenik Horthy, Hitler, de még Attila hun vezér is – csak a humor, a zene és a nyelvi játék oldja időnként a lerészegedett, elaljasodott katonák, a tömegsírok és a tömeggyilkosságok által folyamatosan növekvő feszültséget.

A színészek mindegyike föltűnik áldozat és gyilkos szerepében is, utalva a fölcserélhetőségre, a sors véletlenszerűségére. A szünet nélküli két és fél óra szinte elröppen, mocorgás nélküli a telt házas nézőtér.

A darab végén Némedi Árpád egyedül marad a színpadon – már mindenkit elvittek mellőle, mindenki elszigetelődött tőle. Megrendítő, ahogy a szereplők kisétálnak a térből, mert bár a kivetítőn továbbra is láthatók, később pixelekké/porrá omlanak. Utolsóként még percekig járja a „hejderutyutyut”.

Talán áttáncol egy másik jövőbe, országba, világba?

Kovács Mártont dicséri a zene (a Sabbat Shalomtól, a csárdáson át a nyilas és népi nótáig) és a koreográfia is. A hátrafelé keskenyedő, falak közti színpadi téren a zenészek végig szerves alkotóelemei a darabnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!