Anna Nicole, Royal Opera House, London - Rónyai Júlia jegyzete a musicalről.

 
 

Hét éve már, hogy a rózsaszín lufi kipukkadt: holtan találták Anne Nicole Smith-t, a Playboy-modellt, aki medicinlabdányi keblei révén írta be magát az önsorsrontó nyuszilányok történelemkönyvébe. Nem hagyott ránk mást, mint saját tragikus tanmeséjét, amelyet a valaha volt legobszcénabb opera sűrít két órába. Az előadás, amelyet a londoni Royal Opera House tűzött ismét műsorra, humoros, harsány és hátborzongató; anélkül rúgja fel minden, a műfajról alkotott fogalmunkat, hogy átlépné annak kereteit.

Kórus konferálja fel Annát, aki a texasi lakókocsik és útszéli csirkesütödék világából toppant a vörös szőnyegre. Köszönhető ez kilencvenes, olajmágnás férjének, akit még rúdtáncosnőként vonzott be a mellkasára rögzített léggömbökkel. A plasztikai sebész áriája rangsorolja az implantátumokat: a B még béna, a C is ciki, az E már elmegy, de az F igazán fantasztikus.

A színpadkép izgalmasan ízléstelen: rózsaszín drapériák, arany kanapék és plasztikbambik váltják egymást, még kétméteres bólogatós kutyák is helyet kapnak benne. Ahogy Anna hűséget esküszik a tolószékes milliárdosnak, magában a férfiakat átkozza – gyöngyházfényű ajkai közül ilyenkor egy szennyvízvezeték bugyog a felszínre.

Némely ária több szitokszót vonultat fel, mint egy kültelki punkzenekar kazettái, ráadásul macskanyuvasztóan disszonáns. Amíg hősnőnk részegen dorbézol a szürreális díszletek közt, a történet észrevétlen fordul tragédiába.

Ezzel párhuzamosan nő a média figyelme is. Eleinte elvétve settenkedik át a színpadon egy-egy feketébe bújtatott, kamerafejű ember, később folyton ott keringenek a nyugtatókon vegetáló egykori szépség körül. Orwellien hideglelős látomás, ahogy a szemétben turkálnak, pásztázzák a hullazsákban távozó szereplőket. Köztünk van Anna fia is, aki sápadt halottként sorolja, mely nyugtatókat adagolta túl. Utána megy nem sokkal rá a főszereplőnk. Bármilyen bizarr is az „Anna Nicole”, gyengéd sajnálattal fordul tárgya felé: súlyos tények rántották le ezt a lufit a levegőből.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!