Ülünk egy irodában a monitor előtt, püföljük a klaviatúrát, és nem találunk örömet abban, amit csinálunk. Nem azok lettünk, amik szerettünk volna, amiről álmodtunk gyermekkorunkban. – Ezt mutatja a Budapest Bábszínház legújabb bemutatójának nyitóképe.

 
Szalóki Ági lényével is varázsol, valami könnyedséggé lett békesség sugárzik belőle - Fotó: Éder Vera

Ám jön Szalóki Ági egy rózsaszín hátizsákos, tornacipős lány (Gingalló) képében, hogy azt sugallja, soha nem késő. Sem pedig korán – követni álmainkat. (Ettől lesz az előadás valóban családi s mindenkihez szóló.) E lány magától értetődő természeteséggel lép ki az álomfeledte világból, s indul el saját útján. Innentől kezdve pedig nem csinál tulajdonképpen mást, csupán keres, valami boldogságfélét. Azt viszont eltökélten, így amikor a legreménytelenebbnek tűnik is a helyzet, sem adja fel.

Keresése pedig nem azt jelenti, hogy csak magára s befelé koncentrál. Épp ellenkezőleg: kinyílik előtte a világ, és valódi, egymásra hatást gyakorló találkozások születhetnek azáltal, hogy el mer indulni.

Egyszerű ez, mint a pofon. Vagy mint egy jó mese, no és persze Szalóki Ági dalai. Amelyek megfoghatatlanul különlegesek és letisztultak – úgy modernek, hogy közben a népiben gyökereznek, s régi és új átlényegíti egymást. Ráadásképp olyan ízesen, színesen s változatosan sorjáznak a dalok, nyelvek és kultúrák (romától a szanszkritig), hogy rögvest kedvünk szottyan nyitottabban élni a világot.

Dalait színházzá kovácsolta Gimesi Dóra író, Ellinger Edina rendező, Michac Gábor bábjai, díszletei és a társulat. Olyan igazi partnerek ők, akiktől mindenképp több lesz az előadás szcenírozott koncertnél. Bábszínház és koncert, zene- és meseterápia ez. A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány pedig kiszínezte hozzá a mindenséget. Épp ahogy L. Ritók Nóra is tette azt művészeti iskolájával.

A halmozottan hátrányos helyzetű kistérség kis művészeit nem csupán azért volt tökéletes választás felkérni erre az izgalmas együttműködésre, mert varázsosan tehetségesek. Hanem mert ők maguk az élő bizonyítékai annak, hogy valóban lehet és kell álmokért küzdeni.

Dalok és képek élükön Gingallóval oly észrevétlen cserkészik be a lelket, hogy egy idő után minket is áthat egyfajta derű és nyugalom: talán tényleg ilyen egyszerű ez.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!