Visky András: Júlia – Párbeszéd a szerelemről, Pesti Magyar Színház

 
FOTÓ: KOZMA JÁNOS, MAGYAR SZÍNHÁZ

Fa koporsó, barna bőrönd, halovány fények, kerítést imitáló oszlopok. Megtört asszony csíkos rabruhában, szakadt sapkában mesél, kérdez, könyörög. Mondatait Istenhez intézi. Visky András Júliája számtalan előadást megélt már, Magyarországon és Erdélyben több különböző rendezésben vitték színre az elmúlt évtizedben, nem mellékesen az első magyar dráma volt, amely meghívást kapott a New York-i Nemzetközi Fringe Fesztiválra 2007-ben. Rádiójáték-változata pedig díjnyertes volt a Magyar Rádió pályázatán.

A darab, amelyet Visky András édesanyjának élete inspirált – címével játékosan „ellentétben” – monodráma, amelyből kiderül, Júliát (Ráckevei Anna) hét gyerekével együtt kitelepítették a román hatóságok, pap férjét pedig 22 év börtönre ítélték. A száműzött nő, bár nem tudja, él-e a férje, végig az örök szerelemről „mesél” az Úrnak, így a történet egy „szerelmi háromszöggé”, avagy Visky megfogalmazásában: „Szentháromságszöggé” válik. A szabadság-rabság, istenhit, hű szerelem adja a „szervezőegységet”. Hasonló szenvedést rengeteg nő élt meg a politikai tisztogatások, a háborúk vagy akár a népirtások folyamán, Júlia mintha az ő nevükben is imádkozna. Ráckevei Anna eleinte kicsit ugyan modorosnak tűnik, de hatalmas teljesítményt nyújt a csaknem másfél órás előadásban.

A beszédét át- meg átszövik az Énekek Énekéből vett mondatok, az Égő csipkebokor története, Shakespeare-idézetek (Rómeó és Júlia). A „szövegbetétek” és az időben-térben való ugrálások miatt Szabó K. István rendezése néha nehezen követhető. A főhős sokszor meg akar halni, könyörög, hogy férjével lehessen, de hite és öniróniája nem hagyja cserben: „bárányból bőkezű voltál, elég, ha csak a fiamra gondolok”, mondja a Teremtőnek. Júlia önmagával, Istennel való párbeszéde a hit és az örök szerelem szimbolikus megjelenítője, s bár a beszélő időnként kételkedik a feljebbvalóban, de a végsőkig kitart mellette és férjét sem „hagyja el”, saját jegygyűrűje mellett az övét is viseli.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!