Az ember azt hinné, hogy a nőnek öltözött férfi poénja már rég kifáradt humorséma; leginkább az Irigy Hónaljmirigy otromba ripacskodása villanhat be ebben a kategóriában.

 
Alul semmi - Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

Meg aztán ki akarna – nemtől függetlenül – flitterbe préselt formátlan férfitesteket nézegetni, miközben végighallgat tizenhárom béna szinonimát a péniszre? Hasonló kételyekkel ültünk be az Alul semmi című angol darab magyar változatára, amelyből 1997-ben nagy sikerű film is készült, itthon azonban még nem láthattuk színpadon. A Thatcher-korszakot megidéző előadás egy bevágott videóval nyit, hogy képbe helyezze a nézőt a Vaslady munkásságával, amiről aztán nem sok szó esik. Helyette megismerjük a két állástalan darukezelőből lett piti tolvajt, akik a Sheffieldbe látogató férfisztriptízcsapat sikere láttán úgy döntenek: maguk is hasonló vállalkozásba fognak.

Gaz (Szabó Győző) csak azt akarja kiharcolni, hogy pénzkeresőként rendszeresen láthassa a kisfiát. Társa, David (Nagy Viktor) komoly komplexusokkal vág a feladatba, még celofáncsíkokat is teker sörpocakjára, hátha attól lelappad – persze eközben is csokit majszol. Hozzájuk csatlakozik az eleinte szuicid biztonsági őr Kese (Bán Bálint), aki aztán a nagymenő Guyjal (Pindroch Csaba) kezd meleg románcba – ezt a darab finomkodás vagy közönségesség nélkül teszi megmosolyogtatóvá. És itt van még a csípőproblémái miatt járni is alig tudó öreg Lompos (Tamási Zoltán), na meg a buzgó konzervatív Gerald (Vida Péter), a kerti törpék szerelmese, aki úgy szégyelli munkanélküliségét, hogy inkább hazudik róla, és napközben a felesége elől bujdokol. E válogatottan fejcsavaró férfiakból összeálló társulat nyomja Donna Summer és a Duran Duran legjobbjaira, és bár a körülmények összejátszanak ellenük a házsártos nőktől a rendőrségi igazoltatásig, végül színpadra is lépnek, amíg nem marad – a címhez hűen – alul semmi. Szabó Győző persze elviszi a show-t, kimaxolva a darabos, de melegszívű munkásember karakterét. Ezzel együtt megszeretünk mindenkit, hiszen több kis fejlődéstörténet ez, akár a rejtett hajlamok, akár a cikinek tartott méretek kerülnek reflektorfénybe. Végül aztán ott állnak, boldogan, rondán és magabiztosan, mi pedig mindezen egész jól szórakozunk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!