Mártózik és sül - Grill vagy barbecue (BBQ), az itt a kérdés! Merthogy egyáltalán nem mindegy, hogyan sütjük a húst, s főként az nem, hogy milyet. Ezúttal a BBQ-sütés van terítéken, mert nem sokat tudni róla, miközben magyarok is részt vesznek a hétvégi, göteborgi bbq-világbajnokságon.
Tudják, hogy mi történik Amerikában, ha egy kaliforniai azt mondja egy texasinak, hogy grillezés és bbq között nincsen semmi különbség? Inkább nem írjuk le, de annyit azért megjegyzünk innen, a szikes puszta pereméről, hogyha nem is feltétlenül ég és föld húzódik a két sütés között, hőmérsékleti és sütésiidő-különbség mindenképp.
Grillezni ugyanis annyit tesz, mint viszonylag gyorsan sütni, magas hőfokon (200 fok felett), és kiváltképp kiváló minőségű húsokat (pl. T-bone steak). A BBQ lényege pedig abban áll, hogy viszonylag alacsony hőfokon (80–120 fok), lassan, akár 18 órán át kell sütni a húst (szegy, oldalas), így puhán is megmarad a zsírok és inak állaga.
A BBQ-sütésnek számos aranyszabálya van, de mind közül ezek a legfontosabbak: friss és száraz faszén, füstöléshez gyümölcsfa (a jó fát egy évig is szárítják), a húst tilos előfőzni; a szósz (barna cukros, melaszos, paradicsomos, csípős, édes-savanyú) ne legyen túlságosan édes. Adorjányi Máriusz Nyárspolgár BBQ-blogján azt is leírja, Texasban ezt olyannyira komolyan veszik, hogy keleti (aprított hús, bőséges mártás), nyugati (gödrökben sült, banánlevélbe göngyölt hús) és közép-texasi iskola (só, bors, füst és kolbász) is szerveződött rá.
JÓ TUDNI
A barbecue szó a taino indiánok botokból
szerkesztett rácsának – babracot
– nevéből ered.
Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!