Megkérdeztük... SENÁT - Az Irie Maffia nevű underground zenekar énekesnője 18 évesen költözött Ghánából Magyarországra. Férje, Élő Márton szintén a zenekar tagja, ötéves kislányuk, Kekeli Katalin ghánai neve magyarul fényt jelent, a második keresztnevét pedig a két nagymama után kapta.

 
Sena Dagadu _ Fotó: Mohai Balázs, MTI

– Hogyan jelenik meg a kétféle – afrikai és magyar – kultúra a mindennapjaikban?

– A kislányunk kétnyelvű: én angolul beszélek vele, most már folyékonyan tud magyarul és angolul is, mindez teljesen természetes számára. A magyar ünnepeket tartjuk, de Kekeli háromszor volt már velünk Ghánában, ott találkozott a ghánai szokásokkal, és olyan meséket is olvasok neki, amikben az őseim kultúrája megtalálható. De nem tudatosan neveljük „sokszínűségre”, semmit nem erőltetünk, minden természetesen, magától jön.

– Mekkora szervezést igényel a családi teendők és a munka összehangolása?

– Rengeteget sakkozunk a férjemmel, hogy éppen ki hozza el a gyereket az oviból, de szerencsések vagyunk, mert nagy a család. Sok segítséget kapunk a nagyszülőktől, a nagynéniktől, és van egy baby-sitterünk is. Kekeli a kezdetektől fogva hozzá van szokva, hogy többen veszik körül, jól is viseli, mindenkivel jóban van. Persze többnyire a férjem vagy én fektetjük esténként, igaz, a nyári koncertdömping idején nehezebb a helyzet, olyankor még lelkiismeret- furdalásom is van, hogy nem vagyunk vele eleget.

– A legtöbben úgy gondolják, hogy a rocksztárok laza szülők lehetnek. Így van ez az önök esetében?

– Nem vagyunk szigorúak, de persze vannak szabályok, például az esti kakaó után már a lefekvés következik. Fontos számunkra a tisztelet, aminek a köszönés az egyik alapja. Ezt már ötévesen a kislányunk is pontosan tudja. Sok az improvizáció az életünkben, ezekhez Kekeli jól tud alkalmazkodni, nem hisztizik, ha éppen más megy érte az oviba, mint akiben reggel megállapodtunk. Összességében hippisebb, lazább szemléletet képviselünk.

Címkék: Anya-és-Apa

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!