35 éves sikertörténet ér a végére január 2-án, a Magyar népmesék 100. epizódjával kétségkívül egy korszak is lezárul. 1977-ben láthatták először a virágok közt fütyülő madár szájából előkacskaringózó főcímet, dúdolhatták a fülbemászó dallamot a gyerekek.

  <h1>Magyar népmesék</h1>-
  <h1>Mátyás király aranyszőrű bárányával búcsúzik 
a Magyar népmesék</h1>-

Magyar népmesék

- – Kép 1/2

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy öreg király, és annak három szépséges leánya” – így kezdődött „A só” című mese, még Kóka Rozália, népi mesemondó hangján tolmácsolva. Az alkotók szerint nem véletlen, hogy éppen a hetvenes évek végén, és éppen Kecskeméten született meg a sorozat. Ebben az időszakban ugyanis egyre divatosabbá vált a népi tárgyak gyűjtése, a népi kultúra megismerése. Emellett Kecskemét ebben az időben kiváló hazai alkotók, festők és képzőművészek gyűjtőhelye volt, így szinte szükségszerűen állt össze az elkötelezett és tehetséges csapat, amely végül Mikulás Ferenc stúdióvezető ösztönzésére elindította útján a rajzfilmsorozatot. Természetesen ehhez kellett egy biztos technikai és anyagi háttér, amit az akkoriban éppen sikerei teljében lévő Pannónia Rajzfilmstúdió képes volt biztosítani. Ami azonban minden gyereket (és fölnőttet) első pillantásra elvarázsol, az az elképesztően színes és látványos képi világ. A hagyományokat a modern elemekkel ötvöző vizuális megoldások a munkában kezdetektől részt vevő Jankovics Marcellnek köszönhetőek (amelyhez a történelmi Magyarország területén található díszítőművészet használták alapul, Malonyay Dezső néprajztudós gyűjtéséből). A meséknél az eredeti gyökerekhez nyúltak vissza az MTA Néprajzkutató Csoportjának segítségével, miközben igyekeztek a lehető legkevesebb változtatást eszközölni a történetek felépítésében és nyelvezetében is. Kezdetben nem volt állandó narrátor, többek közt Bánffy György, Bánhidi László, Tolnay Klári és Molnár Piroska adta hangját különböző epizódokhoz, a sorozat harmadik évadjától azonban már kizárólag Szabó Gyula mondta a meséket, összesen 88 alkalommal. Az utolsó részek is az ő hangján szólalnak meg, mivel a hanganyagokat már korábban felvették.

2012. január 2-án, hétfőn Mátyás király aranyszőrű bárányával búcsúzik a Magyar népmesék, bár annyi bizonyos, a mostani bőséges kínálat mellett ez az örökzöld mesesorozat mindig belopja magát a gyerekek szívébe. Nem maradunk azonban mesék nélkül, Mikulás Ferenc ugyanis már bejelentette: a jövőben a tervek szerint cigány népmesékből készítenek újabb, összesen 13 részes sorozatot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!