Nem csak ünnepekkor jó karácsonyi filmeket nézni, bár ilyenkor éhezünk leginkább a léleksimogató történetekre. Még jobb, ha a családi drámát sem hallgatják el, ami fokozottan jellemző a felhevült érzelmi és forralt boros állapotban elfogyasztott, családegyesítéssel egybekötött karácsonyi vacsorákra. Ha a „nászok” első találkozása nem lenne elég megrázó, a fiatalok még nagy bejelentéssel is készülnek, ami elindítja a cuki szenilis nagyitól a kotnyeles gyerekeken át a leggyerekesebb felnőttekig mindenkit betemető vígjátéklavinát.

 
Kaotikus karácsony


Oscar és Simon nem hagyományos pár, legalábbis családjaiknak többéves együttélésük után is nehéz elfogadni őket így és együtt, ami persze sokkal inkább róluk, az ő elvárásaikról és a „normális” életről szőtt ideáljaikról szól. Noha félig büszke svédek (félig meg mindenfélék, a görögtől a libanoni bevándorlóig), annyi az elfojtás és a hárítás családjaikban, akár egy dermesztő ibseni drámában. Legalább szorult beléjük némi önirónia és a legádázabb, legfeketébb skandináv humor, amitől a néző a térdét csapkodja, mielőtt kórusban fújni kezdené az orrát a könnycsatornákat ostromló jeleneteknél.

Ez az a vonat, amire úgy is boldogan felülünk, hogy közben látjuk, mennyire hatásvadász – a mindenórás várandós lány gigapocakja maga a dramaturgiailag időzített messiásbomba –, de visz magával a történet, és az izgulás a szimpatikusan tökéletlen, épp ettől hiteles figurákért.

A legironikusabb, hogy mind azt hiszik, az ő családjuk a legfurább, a legkaotikusabb, legzajosabb, miközben kultúrkörtől függetlenül a legtöbben elmondhatják ugyanezt a sajátjukról. Csak karácsonykor könnyebb kibékülni, megbocsátani egymásnak és önmagunknak, mert – bár elsőre nem biztos, hogy annak tűnik – a szeretet a világon a legegyszerűbb érzés, minden más csak fárasztóbb és komplikáltabb.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!