Az Orlai Produkciók kuriózumot jelentenek a hazai színházi palettán, hiszen a kommerszet nemcsak magas minőségben és igényességgel tálalják, nívós alkotógárdával és sztárszínészekkel, hanem gyakorta fontos társadalmi kérdéseket vetnek fel vele vagy épp a kísérleti színházzal próbálják ötvözni. Talán ez a titka annak, hogy náluk még a nyári előadások sem süllyednek soha a hakni szintjére.

A közönségben az a téves kép él a nyári bemutatókról, hogy az alkotók létrehoznak egy könnyed előadást, amit játszanak öt-hatszor, aztán jó napot – mondja Orlai Tibor.

Náluk azonban az évad teljesen másképp működik, mint a többi repertoárszínházban, és a nyár nem a haknik, hanem a bemutatók időszaka, az évad fő része. Mindez működési kényszerből adódik, és abszolút gyakorlati oka van: magánszínházként május-júniusban kapják csak meg a színészeket egy-egy próbaidőszakra a különböző társulatoktól.

A nyári előadásaik bázisát tehát ezek az új produkciók képezik. Idén a nagy várakozás övezte Hair, Mohácsi János interpretációjában, az Aranytó, amit Szentendrén mutatnak majd be, Vári Évával és Benedek Miklóssal, Gálffi László rendezésében, és a Mindet Éváról szombathelyi premierrel, Hernádi Judit és Kovács Patrícia főszereplésével, Pelsőczy Réka elgondolásában. De a tavalyi előadásaikból is többel utaznak majd a nyáron, Jászberénytől Kaposvárig, Zalaegerszegtől Nyíregyházáig. (Orlaiéknál az utazás évad közben is a mindennapok része: az évi kb. 400 előadásuknak legalább az ötven százalékát vidéken tartják.) Annak veszélye pedig, hogy az utaztatástól felhígul egy előadás, Orlai szerint náluk kizárt, mert alapszabályuk, hogy minden előadást mindenhol ugyanabban a minőségben valósítanak meg. Persze tudomásul kell venni, mondja Orlai, hogy nyáron a közönség elsősorban szórakozni akar, amikor színházba megy, és ezzel az igénnyel nem is igen érdemes szembemenni. A nyári szabadtéri színpadok nem feltétlenül a súlyosabb mondanivalójú társadalmi drámáknak a színterei. Mindemellett Orlai fontosnak tartja, hogy az általuk bemutatott előadások mindig szóljanak is valamiről, keresi azokat a darabokat, azokat a témákat, amik szórakoztatás közben megszólítják és gondolkodásra késztetik a nézőt. És ez a legtöbb szerinte, amit egy magánszínház tehet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!