Georges Feydeau: Balfék, Kecskeméti Katona József Színház

 
Trokán Nóra elemében van - Georges Feydeau: Balfék, Kecskeméti Katona József Színház

A Mohácsi testvérpáros rendületlenül ostromolja a színházi műfajokat. Bohózat átiratuk-rendezésük is volt már jó néhány. Most ismét Feydeau egyik népszerű klasszikusa az alapanyaguk. A Balfék helyzetkomikumra épülő vígjáték a javából, mégpedig a gatyaletolós fajtából.

Fos, mondják maguk a színészek egy helyütt az előadásban e műfajról; a szakma csúcsa, állítják máshol. Ezt az ambivalens viszonyt mindvégig remekül érzékeltetik is játékukban. Az erősen önreflektív, önironikus előadásban egy cseppet sem veszik komolyan magukat, miközben nagyon is komolyan parádéznak. Mindemellett e csacska játékba könnyedén belecsempészik az ember természetrajzát is, elsősorban a vágyról, amelyet hiába is próbálunk „pórázon tartani, minduntalan meg kell sétáltatnia azt”.

Nő és férfi (pontosabban fél-fél tucat belőlük) összekerül, és kezdetét veszi az őrület. A vágy sokféle válfaja előkerül. Van, aki a gyűlöletessé vált megszokásból kacsingatna kifelé, van, akit egyszerűen csak a vére hajt. És olyan is akad, aki csupán a feleségére vágyna, ám végül őt is beszippantja a többiek zizegő nyughatatlansága.

Ha úgy vesszük, házasság kontra „sétáltatás” párharcát látjuk. És bár a frigyek egy része gyűlölettől sistergő vagy unalommal teli, mégis olykor e viszonylatokban is felszítható a vágy, s itt-ott munkál még a szerelem. A fináléban mindenesetre a „kocka körbeér”: mindenki megtalálja a párját. Legalább egy kis időre. Persze a helyzetet tovább bonyolítja, hogy valahányan nemcsak a buja vágynak áldozatai, kiszolgáltatottak főnöknek, színigazgatónak, férjnek, pénznek, szülői, baráti elvárásnak is.

Mindemellett valóban vulgáris mulattatás ez. Csakhogy. Csakhogy remek színészekkel prezentálva (legjobban Nagy Viktor, Kocsis Pál, Trokán Nóra, Decsi Edit és Csapó Virág van elemében e szertelen, ám néhol fájdalmakat is megcsillantó komédiázásban), s fűszerezve fergetegesen szórakoztató nyelvi humorral és a mindennapokból kacagtatón ismerős szerencsétlenkedéseinkkel. Mindez pedig pikáns csemegévé pácolja az egyszeri komédiát.

A kecskemétiek előadása igazi afrodiziákum, és azon ritka előadások egyike, amelynek igencsak jól áll a Városmajori Szabadtéri Színpad miliője; a nyárest tovább forrósítja az előadás hangulatát. És viszont: az előadás a júliusi estet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!