Július 5–15. között immáron nyolcadik alkalommal költözik be Shakespeare szelleme a Gyulai Vár patinás falai közé. A nemzetközi produkciókat is felsorakoztató Shakespeare Fesztivál idén rendhagyó módon egyetlen mű, a reneszánsz színműíró utolsó drámája, A vihar köré szerveződik.

A fesztivált a Gyulai Várszínház és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház közös bemutatója nyitja, melyet a hazai színházi életben mostanra igencsak otthonosan mozgó Szergej Maszlobojscsikov rendez. A darab érdekessége, hogy Prosperót, akit egyébként gyakran magával a színháztól és az élettől búcsúzó Shakespeare-rel azonosítanak, Szűcs Nelli játssza, aki nő létére ezúttal nem férfiszerepbe bújik, hanem feminizálja magát a karaktert: nő marad végig, ízég-vérig asszony, Prospera, Milánó hercegnője. „Amint a darab végén igyekszünk megfogalmazni, kizárólag a jóból, a gyöngédségből születhet valami új” – meséli Nelli, aki láthatólag már attól Prosperává lényegül, ahogy beszél a szerepéről. „A rossz, a durvaság halott világ. Ha pedig így van, akkor a főszereplőnek nőnek kell lennie, anyának, aki ezt a jóságot igyekszik továbbadni a lányának.” Gyulára érkezik idei, craiovai Viharelőadásával a világ egyik legünnepeltebb rendezője, Silviu Purcarete, valamint egy látványos, 5. századba helyezett koreai Vihar-verzió, melyet a szöuli nemzeti színház egykori művészeti vezetője, Oh Tae-suk állított színpadra. Látható lesz a fesztiválon Mick Jasper és Iain Amstrong (az AJTC Company) tíz év óta világszerte hatalmas sikerrel futó kétszemélyes Vihar-feldolgozása, a Közép-Európa Tánc színház külön erre a darabra koreografált, egy-egy Shakespearemesével megbolondított kortárs produkciója, valamint hallhatjuk Vukán György A viharra komponált jazzkompozícióját és néhány megzenésített szonettet is.

Szokás szerint rendeznek konferenciát, amelyen a világ legismertebb Shakespeare-kutatója, a brit Stanley Wells professzor is tiszteletét teszi, lesznek Shakespeare-film-vetítések, utcaszínházi előadások, kakukktojásként pedig két Hamlet-produkció.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!