Ha egy jellegzetes dolgot ki kell emelni szerkesztőségi életünk mindennapjaiból, egyértelműen azt kell mondanunk: szeretünk enni. Majszolunk, ropogtatunk, ízlelünk – csokihegyek, keksztengerek, gyümölcshalmok tűnnek el percek alatt, főleg szombatonként, amikor az egész napot együtt töltjük. A házi süteményeknek pedig jóformán esélyük sincs a túlélésre, így adta magát az ötlet: mindenki süsse meg a kedvenc karácsonyi finomságát, és hozza be, üljük körül az asztalt, és kóstoljuk meg az összeset.
Remek délutánt töltöttünk el a finomabbnál finomabb műalkotások kóstolgatásával, bár a vége felé már ülni sem voltunk képesek, és ölni tudtunk volna egy sós perecért vagy egy csülökpörköltért. Hősiesen küzdöttünk meg minden falattal, felpörögtünk a cukortól és nehezen szedtük a levegőt, de nem hátráltunk meg, és büszkén jelentjük, morzsányi sem maradt a pályaművekből. A maga nemében mindegyik első osztályúra sikeredett, ezért nem tudtunk győztest választani, hazafelé viszont mindannyian megfogadtuk, hogy egy ideig elkerüljük az édes ízeket – legalábbis ilyen hatalmas mennyiségben.
Rácz Ildikó – Méteres sütemény:
Történet: Ez a sütemény nálunk tradicionális ünnepi finomság, mindig sikert arat, nagyon szeretik a családban és a baráti körben is. Mivel tényleg idő- és munkaigényes, ezért nem készítem sűrűn, bár lenne rá igény!
Recept: A piskótához először 1 csomag sütőporral elkeverünk 27 dkg lisztet, 27 dkg cukrot, 4 tojást, ezután belecsorgatunk 1 dl olajat, végül 1 dl meleg vizet. Ha sikerült szépen összedolgozni, kettéosztjuk. Az egyik fele marad világos piskótatészta (ez legyen egy picivel több), a másik feléhez adjunk 2-3 evőkanál jó minőségű kakaóport, és keverjük el. Előkészített (olajjal picit kikenjük és megszórjuk morzsával) őzgerincformába öntjük a tésztákat, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt egyszerre megsütjük őket. Közben elkészítjük a krémet: egy zacskó főzős puncspudingot 2,5 dl tejjel (cukor nélkül) megfőzünk, majd teljesen kihűtjük. Összedolgozunk 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral és ha kihűlt a puncsos alap, botmixer segítségével belekeverjük a cukros vajba. Ha a piskóta megsült, az őzgerincforma gerezdjeinek megfelelően felszeleteljük, majd megtöltjük a krémmel a következő sorrendben: barna piskóta, puncskrém, sárga piskóta, puncskrém, barna piskóta – amíg tartanak a hozzávalók a két rúd süteményhez. A végén leöntjük a csokibevonattal, erre mindenkinek saját receptje van, én érzésre melegítem össze a tűz fölött a kakaóport, a cukrot és a vajat. Legalább egy éjszakát hűlnie kell. A süteményt ferdén kell felszeletelni, mert így szépen látszanak majd a különböző színű rétegek.
Diószegi-Horváth Nóra – Barackos-mandulás keksz:
Történet: Anyukám csak úgy volt hajlandó beengedni a konyhába, ha valami egyszerű, nem maszatolós süteménnyel próbálkozom. Teljesen véletlenül találtam rá erre a kekszre, de mivel egyszerű, gyors és finom is, ezért lassan 10 éve minden karácsonykor sütnöm kell belőle, méghozzá háromszoros adagot, hogy mindenkinek jusson a családban. Jól variálható, barack helyett bármilyen aszalt gyümölcs kerülhet bele, néha fehér csokit is aprítok hozzá, vagy diót, mogyorót, attól függően, hogy mit találok a konyhában.
Recept: 10 dkg szárított sárgabarackot feldarabolunk. 10 dkg lisztet egy teáskanál sütőporral tálba szitálunk, 5 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 tojással, 7,5 dkg vajjal és 10 dkg hámozott, darált mandulával lágy tésztává gyúrjuk. Végül hozzáadjuk a sárgabarackot is. Sütőpapírral bélelt tepsire kiskanállal diónyi darabokat szaggatunk (nem baj, ha kicsit formátlanok, ettől lesz igazán házi), majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-13 perc alatt megsütjük.
Szűcs Ágnes – Diócskák:
Történet: A sütőformákat a szüleim vették a miskolci lengyel piacon a 80-as években, mert anyukám emlékezett rá, hogy gyerekkorában a falusi lagzikban milyen finomak voltak a diócskák. A családi legenda szerint az első adag annyira kemény lett, hogy embert is lehetett volna ölni vele. A nagymamám hősies erőfeszítéssel nyugtatgatta a menyét, hogy puhul majd a süti, de nem lett igaza. Akárhogy is esett az első, történelem előtti – akkor még meg sem születtem! – próbálkozás, a következők annyira jól sikerültek, hogy mióta az eszemet tudom, karácsonykor diócskát sütünk anyukámmal. Miért épp karácsonykor? Mert annyira hosszadalmas elkészíteni, hogy ahhoz ünnep kell.
Recept: 14 dkg lisztet, 8 dkg porcukrot, 10 dkg margarint, 8 dkg darált diót és egy evőkanál kakaóport összedolgozzuk, a sütőformákba (diócska híján madelaine forma is megteszi) nyomkodjuk, és megsütjük. A krémhez 2 egész tojást, 4 dkg porcukrot gőz felett vagy a lehető legalacsonyabb hőfokon sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt 10 dkg margarinnal habosra keverjük, mandula aromával (az az igazi, ha zöld) ízesítjük, és összeragasztjuk a diókat. Minél tovább hagyjuk állni, annál finomabb.
Kiss Orsolya: Narancsos-étcsokoládés muffin:
Történet: Hosszú éveken keresztül a gesztenyés muffinon kívül nem tudtam mást sütni. Egyik karácsonykor fedeztem fel a narancson-étcsokoládés variációt. Kipróbáltam, és jól sikerült (jobban, mint a jelenlegi tesztre készített adag). A családom is fellélegzett a gesztenyetengerek után, így nem volt nehéz dolga az új muffinnak, hogy a család kedvencévé váljon.
Recept: Előmelegítem a sütőt 180 fokra, a muffin sütőformát kikenem, vagy belehelyezem a muffin papírokat. Megmosok egy narancsot, lereszelem a héját, majd meghámozom, és cikkekre szedem, és a narancslével együtt botmixer segítségével pürésítem. Egy tálban összekeverek egy csomag sütőport, fél teáskanál szódabikarbónát, 20 dkg lisztet, a reszelt narancs héját és 5 dkg étcsokoládé törmeléket. Egy másik edényben felverek 1 tojást, majd hozzáadok 10 dkg cukrot, ugyanannyi vajat, és a narancs pürét. Ha jól összekevertem, hozzáadom a lisztes keveréket, és ezt is összekeverem. A kész masszát belehelyezem a muffin formákba, és körülbelül 25 perc alatt megsütöm.
Horváth Dorka – Cseresznyés-diós muffin őrület:
Történet: Nálunk Balatonakarattyán a telken más sincs, mint cseresznye és diófa. A nagymamák igazgyöngye, a mi Nagyink, ki egészségünk és jóltápláltságunk őrangyala, mindent megtesz, hogy ebből a kétféle termésből, mindig bőségesen legyen a frizsiderben. Hiszen, ami megtermett, nem pazarlásra született. Így az ötlet adott volt, hogy a jól bevált és végtelenül egyszerű muffint, családi kedvenceinkkel kombináljam. Kishúgom, ki okleveles muffin szakértő is rábólintott, így az alaptésztába a jól megszokott csoki, banán, erdei gyümölcs helyett cseresznye és dió került. Akinek viszont banán ligete van a családi nyaralóban, ne habozzon leváltani a mi cseresznyénket!
Recept: 10 dkg olvasztott vajat egy kis kakaóporral összekeverünk. Felhabosítunk 2 db tojást 10 dkg kristálycukorral, majd belekeverjük a kakaós vajba. Hozzáadunk 15 dkg lisztet és egy zacskó sütőport, majd a masszába keverjük a diót, és a cseresznyét. A kis papír muffin tartókat megtömjük egy-egy nagy kanállal, dióval díszítjük. 12 db muffinunk lesz, melyeket 175 fokon, 25 percig sütünk.
Váraljai Viktória – Adventi gyümölcskenyér:
Történet: Miért pont a gyümölcskenyérrel osztozik a pátyi családi asztalon a mézeskalács-bejgli kombináció? Őszintén szólva már a családom egyik tagja sem emlészik hogyan kezdődött... Azt viszont pontosan tudom, mennyire macerás dolog a birsalmával megküzdeni minden áldott nyáron, ősszel a diótörésnél is szentségelek kicsit, de aztán a családtagok elégedett mosolya mindig beigazolja, hogy megéri folytatni a hagyományokat.
Recept: 2 tojást kikeverünk 25 dkg cukorral, majd hozzáadunk 2 dl tejfölt. 10 dkg mazsolát rumba áztatunk, 30 dkg liszet fél csomag sütőporral és 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverékkel összekeverünk. 5-5 dkg mandulát, diót, és aszalt gyümölcsöt, 10 dkg birsalmasajtot felaprítunk, a mazsolát lecsöpögtetjük, majd mindezeket a lisztbe forgatjuk. Fontos, hogy teljesen beborítsa a liszt az apró darabkákat, így nem süllyednek a süti aljára. Végül összekeverjük a folyékony hozzávalókkal, és margarinnal kikent, kilisztezett őzgerinc formában, 50 perc alatt, közepes lángon aranybarnára sütjük.
Gál J. Zoltán – Szaloncukor:
Történet: A nagy kékség, az döntött el mindent. Persze a gyerekek választották, az éppen aktuális mesefigura volt a csomagolásán, azért. Még odébb volt a karácsony, de a szaloncukor valahogy mégis kikerült a csomagolásból. És igen, kék volt. Ultramarin. Jé, ennek pont olyan íze van, meg szaga, mint a műanyag kisautómnak, mondta a kisebbik, és hát ő már csak tudja, akkoriban a kisautót is gyakran megkóstolta. Akkor dőlt el, hogy ennek véget vetünk. Lehet szaloncukrot otthon is készíteni. Igaz, hogy körülményes, de legalább jó móka.
Recept: Kétféle szaloncukor vett részt a teszten. Az egyik a zselést helyettesítő birsalmasajtos, a másik marcipános. De lehet a töltelék aszalt gyümölcs, vagy bármi, ami kellőképp őrzi alakját és állagát az ünnepek alatt. A birsalmasajtot hasábokra vágjuk, a marcipános tölteléke pedig a bárhol kapható marcipán burgonyából készült gombóc, amelybe gyümölcsdarabkákat nyomkodnak a gyerekek. A lényeg (és egyben a feladat bonyolultabb fele) a csokoládébevonás. Az a fontos, hogy az étcsoki legalább 58 százalékos kakaótartalmú legyen, a fehér csokoládé pedig igazi kakaóvajból készüljön. Húszdekányi bármilyen csokoládét kockára törve gőzfürdőre teszünk, folyton kevergetve megolvasztjuk, majd a gőzről levéve simára keverjük. Úgy szilárdul meg, hogy a maradék 10 deka csokoládét szilárd állapotban kell hozzáadni. Legalább 10 percig kevergetjük, amíg bele nem olvad a masszába. Így a máz 30–32 fokra lehűl, és nem fogja a tölteléket megolvasztani. Ettől az eljárástól – vagyis a temperálástól – lesz fényes a csokoládéréteg. Amíg dolgozunk vele, folyamatosan kavargatjuk, nehogy megszilárduljon. Ezek után előveszünk egy villát és egy sütőpapírt. A villára ráfektetünk egy töltelékdarabkát, többször megmártjuk a csokoládéban. A fölösleget lecsöpögtetjük, a bevont szaloncukrot pedig kitesszük a zsírpapírra, ahol pár perc alatt a csokoládé megszilárdul. Ezután már csak csomagolni kell.
Bálint Orsi – Karamellás karácsonyi puding
Történet: Mindig irigykedve nézem, ahogy ügyes anyukák nagyüzemben sütik a karácsonyi mézeskalácsokat, zserbókat és bejgliket. Nekem csak olyanba szabad belefognom, ahol a lehető legkisebb a hibalehetőség, nem folyik le a díszítés, nem marad nyers a tészta. Ezért „sütök” hozott anyagból (másnapos kifli vagy kalács többnyire akad itthon a fiókban), igazi ronda és finom sütit. Mázli, hogy sehogy nem lehet elrontani, ha picit odakap, legfeljebb ropogós lesz tőle a karamell, és amúgy sem a szépségéért szeretjük. Dekorációnak elég egy mosolygós, nem túl fáradt anyuka, akinek jól áll a kezében a tepsi.
Recept: Egy nagy tepsi karamellás karácsonyi pudinghoz 4-5 szikkadt kifli, croissant, vagy fél kiló kalács kell. A gyerekek nagy élvezettel tépkedik miszlikbe, és szórják a tepsibe, míg én az öntetet készítem. Egy nagyobb lábosban felrakok egy bögre vizet negyed kiló (nád)cukorral karamellizálni. Nigella anyámtól tanultam, hogy a karamellt tilos kavargatni, csak lögybölni-rázogatni szabad, különben kikristályosodik. Ha már majdnem odakap, a békesség kedvéért leveszem a tűzről. Beleöntök 1/2 liter tejet, 2 deci tejszínt, 1 vaníliás cukrot vagy vaníliaaromát, és egy korty alkoholt (pl. amarettót, sherryt) hogy megbolondítsa. Végül 4, lazán felvert tojást adok hozzá, hogy gyönge láng fölött picit besűrítsem. A karamellel bőségesen nyakon öntöm a kifliket, jól megtapicskolom, hogy megszívják magukat. Majd 15-20 percre sütőbe teszem, közepes fokozaton. Nem szabad kiszárítani, a legjobb „szottyosan”, még melegen kanalazva, a dupla ízmámorért vanília fagyival.
Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!