„Célom volt bemutatni, hogy a melegség természetes, valamint hogy történelmi, ismeretterjesztő munkát készítsek” – mondja Takács Mária filmrendező, akinek Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák című dokumentumfilmjét a 12. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon és a San Franciscó-i Magyar Filmfesztiválon is vetítették.

 
Meleg Férfia Hideg Diktatúrák - Forrás: Erdélyi Tea

„Ha azt akarod velem kimondatni, hogy semmi nem történt és csöbörből vödörbe kerültünk, akkor hazamegyek, mert ez nem igaz. A sötét rabságból a világos szabadságba érkeztünk” – állítja a filmben Nádasdy Ádám költő, utalva arra, mennyit változott a melegek helyzete a rendszerváltás óta. Ugyanakkor a rendező szerint a nyíltság még korántsem teljes, és nem javult annyit a helyzet, amennyit például a nyugati országokban. „Jóval nehezebb volt a ’70-es, ’80-as években, amikor még nem voltak civil szervezetek, csak baráti körök, és olyan házibulik, ahova meghívóval lehetett bejutni, így próbálták védeni magukat a melegek” – meséli a rendező, aki 2009-ben Eltitkolt évek címmel a hazai leszbikusokról készített filmet – ennek „férfi párja” a Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák.

„A heteróknak és azoknak a fiatal melegeknek szól, akik semmit nem tudnak a melegek világáról. Fontos, hogy volt a Homérosz Egyesület és a Mások című újság, amelyeknek létrehozói kitaposták az utat és sokat tettek azért, hogy ma elfogadottabb legyen a melegség, vagy hogy lehessen Pride-ot tartani” – magyarázza Takács Mária, aki középiskolai tanárként lett aktivista, ott volt a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szivárvány Misszió alapításánál is. „Akkor nem tudtam senkitől tanácsot kérni, nem volt látható az idősebb generáció, a mostani fiataloknak ebből a szempontból sokkal könnyebb.”

A rendező szerint az előrelépésnek számító regisztrált élettársi kapcsolatot azért nem igénylik, mert „sokaknál még mindig a félelem a meghatározó: a hazudozásra és a kiskapukra kényszerítés ma is megvan”. Ráadásul a regisztrált élettársi kapcsolat megnehezíti a melegek örökbefogadási és lombikbébiprogramban való részvételét is: egy egyedülálló anyának szívesebben adnak babát, mint egy deklaráltan meleg párnak.

„A múlt heti vetítés után egy tanárnő gratulált a bátorságomhoz és azt mondta, megnézeti a filmet a tanítványaival. Tehát van egy felszabadító, bátorító hatása is” – örül a sikernek Takács Mária.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!