Szabadtéri mosolyalbum, Magyar írók portréi – Rick Zsófi fotói, Átrium Galéria - A kiállítás október 20-ig látogatható.

 
Rick Zsófia - Fotó: Ancsin Gábor, Képszerkesztőség

Leginkább a tekintetek, arcok érdeklik. Grecsó Krisztián elgondolkodik, Parti Nagy Lajos koncentrál, Darvasi László felfelé figyel. Azt szereti, ha a lekapott alanyok nem is veszik észre, hogy fotózza őket, mert akkor nem kezdenek el „viselkedni” vagy pont a kamerába nézni. Kukorelly Endre magyaráz, Konrád György beszélget, Varró Dániel teli szájjal nevet.

A neves magyar írókat az elmúlt három év könyvheti, szabadtéri rendezvényein örökítette meg Rick Zsófi – Vámos Miklós elmélyülten dedikál, Várady Szabolcs kétkedőn mosolyog –, aki szerint a portré műfajához a fekete-fehér ábrázolás illik leginkább.

Akik „kilógnak” a portrékiállításról: Kornis Mihályról van az egyetlen színes kép. Rick Zsófi ezt a kék szín dominanciájával magyarázza: a szem, a mellény és a kék háttér együtt lett igazán erős. Nádasdy Ádám és Esterházy Péter 2-2 képpel van jelen, esetükben nem tudott választani.

Nő íróból viszont három is akad (Finy Petra, Karafiáth Orsolya és Erdős Virág), ennek oka – mondja Rick Zsófi –, hogy a „hölgyeket fotózni sokkal nehezebb, macerásabb, sokan nem is engedték, mert smink nélkül voltak”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!