Végre a halak is fesztivált kaptak Budapesten: a turistákkal és helyiekkel tömött Erzsébet téren a hétvégén mindenki műanyag tányérokból kanalazza a halászlevet. A Budapesti Halfesztivál szervezői nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy meggyőzzék az embereket, nem csak ünnepekkor érdemes a hazai vizek kincseit fogyasztani.

 
Lakos Gábor felvétele

A luxushotelek szomszédságában a napokban nyakig beöltözött fesztiválozók majszolták a rántott pontypatkókat a sörpadokon, és mindenféle halas ételeket a harcsapaprikástól a füstölt pisztrángig. Ritka látvány ez, tudva, hogy Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás évente 4-4,5 kilogramm, holott az uniós átlag 20 kiló körül van. Pedig már mindenki tisztában van vele, a hal nagyon egészséges, az ómega3 zsírsav fontos szerepet játszik az itthon népbetegségnek és fő haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Európai szakemberek azt javasolják, hogy mindenki hetente legalább kétszer fogyasszon halat, és ezek közül az egyik adag legyen olajos. Németh József a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviselője és az esemény fővédnöke szerint a fő gond, hogy a halak fogyasztása nálunk főleg ünnepekhez kötődik, leginkább a karácsonyhoz, az évnek ebben szakában pedig a böjtöt tartók próbálják így pótolni a fehérjefogyasztást. Pedig Magyarországon nem kevesebb, mint 74 halfaj él, amiből 28 védett, a háziasszonyok mégis csak néhány fajtához nyúlnak, amikor a vasárnapi ebédet készítik. Ha egyáltalán itthon is halászható fajt választanak, és nem a hipermarketekben olcsóbban megkapható bizonytalan minőségű tengeri filéket, vagy a fagyasztott, olajban gyorsan kisüthető halrudakat.

Németh József úgy gondolja, sokan félnek a haltól, pontosabban a szálkáktól. Pedig létezik arra módszer, hogy ez ne okozhasson problémát, a filézést és a szálkátlanítást sokan összekeverik. A filézés során a hal gerincét távolítják el, a szálkátlanításánál viszont átvágják a húsban maradt apró Y alakú szálkákat, besózzák, így gyakorlatilag eltűnik az elkészítés során és még a gyerekek számára is fogyaszthatóvá válik a hal. A minőségtől sem kell tartanunk, ugyanis az itthoni tavakból és folyókból halászott halak szinte mindegyike finom és nem tartalmaz káros anyagot, persze ezekhez gyakran még nehezebb hozzájutni, mint tengeri társaikhoz. A legjobban a nyílt vízi halakkal járunk, bár általában a tenyésztettek is jó minőségűek. A szakértő szerint főleg arra érdemes figyelni, hogy ne túl zsíros, elhízott halat vegyünk, és lehetőség szerint ne a legolcsóbb terméket válasszuk.

A fesztiválon most végre megkóstolhatunk sokfélét a jó minőségű magyar halakból, a halászlé, harcsapaprikás mellett ehetünk keszeget, kárászt, busát, süllőt, másik nevén fogast is. Nyersen is megvásárolhatjuk az alapanyagokat, például a Hortobágyi Halgazdaság standjánál. De a tengeri különlegességekre vágyók is megtalálják a számításukat, lehet kapni nyers rákot, lazacot, kagylót és más herkentyűket, sőt kipróbálhatjuk a nyersen fogyasztandó osztrigát is. A hideg februári időben a fesztiválon elköltött ebédet megfejelhetjük kürtős kaláccsal, rétessel vagy akár császármorzsával, nem beszélve a jó magyar borokról, és persze a pálinkáról. Az időben eszmélők vasárnap még megismerkedhetnek az ázsiai halas konyhával, a szemfülesek elleshetnek egy-két receptet a fesztivál vendégnemzeteitől, a vietnami, a japán és a thaiföldi konyhának ugyanis alappillérei a tenger kincsei.

A legnépszerűbb étel szemmel láthatóan a fesztiválon és a magyar konyhákban is kétségtelenül a halászlé. A pénteki nyitónapon öröm volt látni a fiatal külföldi turistákat, akik az esti romkocsmatúra előtt jóízűen kanalazták a műanyag tányérokból a legnépszerűbb karácsonyi menüt hatalmas kenyérkaréjokkal. Németh József szerint a halászlevet akár nyolcszázféleképpen is el lehet készíteni, van, ahol paprikát sem tesznek bele, de a legfontosabb alapok szinte megkérdőjelezhetetlenek. „A Jóisten nem véletlenül teremtett az embernek öt ujjat, a halászlének is öt titka van. Az első a jó makói hagyma, ha lehet nem új, minimum egyéves. A második a víz, a harmadik a ponty, a negyedik a ragyogó piros kalocsai paprika és végül a só. A többi már csak ráadás” – mondja. Az alapok tudatában ideje elkezdeni a kísérletezést, jó sok pontyot kell elfogyasztanunk, mire megtaláljuk a számunkra legkedvesebb receptet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!