Évad elején nehéz megállapítani, hogy évad végén melyik előadás válik emlékezetessé, de azt már ilyenkor is tudjuk, hogy mit várunk leginkább. A Centrál Színház október 14-től tűzi műsorára a korai Bergman-vígjátékból készült Egy nyári éj mosolyát, amelynek zenéjét a sikeres amerikai musicalszerző, Stephen Sondheim írta.

  <h1>fotó: Gordon Esztres, Örkény Színház</h1>-
  <h1>fotó: Sárospataki Gyöngyi, Centrál Színház</h1>-

fotó: Gordon Esztres, Örkény Színház

- – Kép 1/2

Az előadásnak ezt a változatát Trevor Nunn rendezte 2008-ban, aki dolgozott a Royal Shakespeare Companynál, az angol Nemzeti Színháznál, majd a West Enden és a Broadwayn is, Shakespeare-től Tom Stop­pardon át az operákig és a kommersz színházig mindenben kipróbálta magát.

A századelőn játszódó házassági komédia története meglehetősen bárgyú, de a színészeknek rendkívüli játékteret enged, amit Törőcsik Mari, Nagy-Kálózy Eszter és Kovács Patrícia egész biztosan ki is használ.

Az Örkény Színház tegnap mutatta be Arthur Miller Pillantás a hídról című darabját Mácsai Pál rendezésében. Eddie Carbone, az egyszerű dokkmunkás példás férjként él, napkeltétől napnyugtáig robotol, majd az utolsó centig hazaadja a keresetét, ám mostohalánya iránti vonzalma egyre nagyobb erővel keríti hatalmába, mígnem szenvedélye teljesen eluralkodik rajta, és féltékenységében elárulja a lány boldogságát, és saját becsületét is végleg elveszíti. Csuja Imrétől nem idegen a szerep, már játszotta a soproni Petőfi Színházban is, de ezúttal nem Kerekes Éva és Balsai Móni, hanem Für Anikó és a még főiskolás Törőcsik Franciska a partnerei.

A Katona József Színház egyik legígéretesebb bemutatója Georg Büchner Woyzeckje lesz, amit Ascher Tamás állít színpadra november 4-én. Az előadás különlegessége, hogy a feldolgozás Robert Wilson rendező és drámaíró ötlete nyomán készült, és Tom Waits zenéje kíséri.

A Woyzeck valós eseményeken alapul: 1821-ben Lipcsében egy ilyen nevű borbély több késszúrással megölte a barátnőjét. Büchner darabjában azt latolgatja, hogy milyen lelki mechanizmusok vezérelhették a gyilkost tette elkövetésekor – vagy pusztán az őrület szállta meg? A mostani előadásban a címszereplőt Keresztes Tamás alakítja, barátnőjét Jordán Adél, de a további szereposztás (Bezerédi Zoltán, Fekete Ernő, Nagy Ervin, Kovács Lehel, Elek Ferenc, Kiss Eszter) is izgalmas estét ígér.

A Budapesti Operettszínház újszerű vállalkozásba fogott: december 2-án Brecht A kaukázusi krétakörét mutatják be, ami komoly fordulat a színház életében. Az előadás érdekessége, hogy bekerül Paul Dessau zenéje is, amit a színházak előszeretettel mellőznek, mert igencsak nehéz elénekelni, de az Operettben ez nem okozhat komoly gondot. A kérdés már csak az, hogy Somogyi Szilárd rendező elsősorban a zene irányába viszi-e el a darabot vagy hangsúlyt fektet a lélektani ábrázolásra is. Minthogy azonban az operettisták (Peller Anna, Szabó P. Szilveszter, Náray Erika, Faragó András) mellett Makranczi Zalán neve is megtalálható a szereplőlistán, van remény.

A debreceni Csokonai Színházban ismét egy opera magyarországi ősbemutatóját láthatjuk január 20-tól: Korngold A halott városát Vidnyánszky Attila rendezi. A német komponista Hitler hatalomra jutása után Amerikába emigrált és filmzeneírásra adta a fejét nem kevés sikerrel, hiszen kétszer is Oscar-díjat kapott.

Az operában a főhős néhai feleségét siratja, és gyásza a környezetére – polgári otthonára csakúgy, mint a városra – rányomja a bélyegét. Egyedül egy táncosnő képes felrázni őt élőhalottságából, akiben elhunyt neje hasonmását látja, de a lány valójában nem érdekli, csak az, akit megjelenít. A halott város hatalmas vízió gyászról és halálról, amit végül csak maga a halál győzhet le.

Ez utóbbi talán nem tartozik szigorúan a téli éjek mosolyához, de január felé már úgyis zordabb a kedvünk.

 

New Yorkban minden évben készül egy demográfiai-statisztikai elemzés a Broadway 40 színházát magába tömörítő szervezet, a Broadway Szövetség számára. A 2009–2010-es évadban 12 millióan voltak kíváncsiak a Broadway különböző, szám szerint 38 show-jára, ami összesen 1037 milliárd dollár jegybevételt eredményezett. Ne próbáljuk elképzelni, úgyis lehetetlen. A jegyek 63%-át turisták vásárolták meg, és a látogatók 66%-a nőnemű volt. Állandó nézőik nem változnak az évek során, csak öregszenek: átlagos életkoruk 48 évnél is idősebb.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!